Narod Korowai

Prašuma Zapadne Papue u Indoneziji naseljena je narodom koji je poznat pod imenom Korowai.

Njihovo pleme broji oko 3.000 ljudi, a poznati su po tome što žive u kućama koje grade na drveću. Takođe, dosta su brutalni i surovi u svojim obredima, pa su prepoznatljivi po kanibalizmu koji je u ostatku svijeta odavno zamro.
Do prije 46 godina, Korowai nisu bili svjesni postojanja ostalih ljudi, a otkriveni su tek 1974. godine od strane holandskog misionara.
Oni drže do svoje tradicije, žive u kućama visokim oko 12 metara, odjeveni su u travnate i kožne suknje koje im prekrivaju samo intimne dijelove tijela. Do danas nisu prihvatili hrišćanstvo, znaju da broje do 25 i nikome, nikada ne govore svoje ime pri upoznavanju.
Poslovi u prašumi su podijeljeni na muške i ženske. Obaveza muškaraca je da idu u lov na svinje, grade kuće i brane na rijeci, dok “domaćice” brinu o djeci i skupljaju plodove biljaka, love žabe i guštere.
Svaki klan sastavljen je od par muškaraca, njihovih žena i djece. Žene se uzimaju iz drugih klanova dogovorom. Kao miraz ženinom klanu daju se dvije manje svinje ili jedna velika i ogrlica od psećih zuba, piše dailymail a prenosi telegraf.rs.
Nosnu hrskavicu buše svinjskom kljovom, a nosnice bambusovim trnjem. Žene za vrijeme menstruacije ili trudnoće muškarci ne smiju da vide, pa se povlače u malu udaljenu kućicu na tlu u kojoj i rađaju. Za vrijeme menstruacije ili rađanja pomažu im i hranu donose druge žene.