Bh. umjetnik o projektu

Damir Nikšić, bosanskohercegovački konceptualni umjetnik, radi reinterpretacije, snimanje i parodije na ono što vidi, izjave, pjesme, koncepte, i stavlja ih u sasvim drugi koncept, posjetio je ovih dana Skoplje, gdje je snimao grad i njegove građevine...

Nikšić u početku govori o Skoplju kroz projekat "Skoplje 2014", za kojeg kaže da ovakvog projekta u svijetu nema, a predviđa i kako se troše pare za jedan "fals" projekat kao što je ovaj.

Studirao je na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bolonji. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za slikarstvo. U periodu 2000-2004. godine studirao je na postdiplomskom studiju na University of Arizona, SAD. Magistrirao je 2004. godine iz likovnih umjetnosti i historije umjetnosti.

Predavao je na Northwestern University u Evanstonu, SAD. Bio je član grupe Maxumin. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu[1] 2003. godine u internacionalnoj selekciji.

MAKEDONIJA - to be continued...
Ni producenti Betmena ne bi napravili bolji epilog koji najavljuje nastavak. Taman kada smo mislili da je sve gotovo - glavni zlikovac bježi i sekundu prije odjavne špice objavljuje prijetnju. Svi čekamo drugi dio (tj. treći dio, ako računamo "karaulu").