NEPREPOZNATLJIV

Richarda Ssandraku javnost je upoznala kao osmogodišnjeg dječaka, a tada je postao poznat kao Mali Herkul. Dječak je imao veće mišiće od većine odraslih, svakodnevno je vježbao i dizao utege, a mnogi su bili uvjereni da je Richard najjači dječak na svijetu. Maleni bodybuilder ponosio se svojim tijelom.

Otada je prošlo 15 godina, a Richard danas vodi potpuno drugačiji život. Najveća promjena je da više ne diže utege. "To mi je postalo dosadno", otkrio je.
Trenutno radi kao kaskader u Universal Studios u Hollywoodu, a ponekad se čak i po pet puta dnevno nađe u plamenu. No mladić ne želi zauvijek biti kaskader. U intervjuu je otkrio da jednog dana želi raditi kao inženjer u NASA-i. "Nema razloga da to ne radim", poručio je.
Richard je rođen 1992. godine u malom selu u Ukrajini, a prema dizanju utega usmjerio ga je njegov otac Pavel, bivši prvak u borilačkim vještinama. Porodica se preselila u Pennsylvaniju kad je Richard imao dvije godine, a potom su novi dom pronašli u Kaliforniji. Nakon što su upoznali trenera Franka Giardinu, angažirali su ga da trenira Richarda i privuče pažnju javnosti na njega.
Richard je isprva učio tehnike borilačkih vještina, no ubrzo je započeo s intenzivnim treningom. Sa šest godina mogao je dići 82 kilograma u benču, a s osam godina dizao je 95 kilograma. Tada je dobio nadimak "Maleni Herkul", a s ponosom je nosio titulu najjačeg dječaka na svijetu.
- Ljudi su me gledali kao neko čudovište, a postoje mnogi klinci sa sličnom građom tijela - tvrdi Richarda danas, dodajući da se svoje prošlosti ne srami.
Trenirao je s ocem, a tokom treninga napravio bi i po 600 sklekova trbušnjaka i 300 čučnjeva. Zbog takvih treninga nije imao vremena za druženja s prijateljima, a zbog strogog režima prehrane kojeg mu je odredio otac nikad nije jeo brzu hranu i slatkiše. U intervjuima se prisjećao dana kad je otac pred njim jeo pizzu, a on je samo smio jesti salatu. Ipak, tvrdio je da ga roditelji nikad nisu tjerali na dizanje tegova, već je on to sam želio jer je vidio njih kako to rade.
Zbog svog hobija putovao je diljem zemlje, sudjelovao na natjecanjima bodybuildera i snimanjima za časopise te promovirao dodatke prehrani. Svoj holivudski debi doživio je 2009. godine u filmu "Mali Herkul", u kojem je bio glavni lik. Nakon što je njegova majka napustila njegovog oca Pavela, koji ju je fizički zlostavljao, Richard se pojavio u dokumentarcu "Najjači dječak na svijetu", u kojem su stručnjaci zaključili da dječak zasigurno uzima testosteron jer bez njega ne bi mogao imati takve mišiće, no njegova majka to je negirala. Otac je zbog porodičnog nasilja završio u zatvoru, a Richard je prekinuo sve veze s njim.
S 15 godina Richard je i dalje trenirao pet puta sedmično, no dopustio si je raznoliku prehranu. Otada se u potpunosti povukao iz javnosti, a ovaj intervju bio je njegovo prvo javno pojavljivanje nakon svih ovih godina.