Posjedovat će čak 10.000 soba

Uskoro možemo očekivati otvorenje najveće džamije - hotela na svijetu na čijem će vrhu biti čak 4 heliodroma koji će okruživati najveću kupolu na svijetu.

Velika džamija u vjerskom središtu u Mekki, gradu s oko 1,6 miliona stanovnika koji se nalazi u zapadnom dijelu Saudijske Arabije biti će završena već 2017. godine, te tako postati najvećim hotelom na svijetu, piše The Guardian. 
Ovaj hotel s pet zvjezdica, kako ga mnogi nazivaju 'sveti grad' u malom imat će 10 000 soba i 70 restorana, kao i pet spratova koje će moći koristiti samo saudijska kraljevska porodica. Imat će mnoštvo prodavnica za shopping, konferencijskih dvorana, dvorana za bal i mnoštvo drugih sadržaja. Imat će 45 spratova. 
Ovaj megaprojekt financiran je od strane ministarstva financija Saudijske Arabije, a dizajnirala ga je kompanija Al-Handasah group koja je do sada vodila preko 7 000 projekata od Kazahstana do Dubaija. 
Prema nekim istraživanjima u Mekki je već uništeno 95 posto objekata koji su građeni prije hiljadu godina, a zamjenjuju ih luksuzni hoteli, apartmani i trgovački centri. 
Dok neki odobravaju ovaj projekt, mnogi se ne slažu s ciljevima i planovima vladajućih. Smatraju da će Mekka, inače središte vjernika.