Život porodice u vrijeme nacističke okupacije

Češka televizija “CT” počela je da emituje kontroverzne rijaliti emisije pod nazivom “Odmor u protektoratu” koje prate život sedmočlane porodice u vrijeme nacističke okupacije. Među epizodama su i “Zakon preživljavanja” i “Kad ti Gestapo diše za vratom”.

Radnja je smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata, a učesnici su smješteni u planinskoj brvnari bez struje i vode. Porodica nosi odjeću iz tog doba i suočava se s nestašicom hrane.

- Željela sam da prikažem kako je izgledao život u vrijeme okupacije na što realističniji način – izjavila je autor emisije Zora Cejnkova.

- Srećom, ova porodica neće doživjeti sudbinu 82.309 Jevreja koji su iz protektorata poslati u koncentracione logore - piše u sarkastičnom komentaru novinskog lista "Times of Israel".



Producent Lenka Polkova izjavila je da su pripreme za šou trajale dvije godine i da se za učešće u emisiji prijavilo više stotina porodica. Među članovima porodice koju su producenti izabrali, nalazi se i baka koja je doživjela nacističku okupaciju. Porodica će morati da izađe na kraj i s Gestapo špijunima, kao i sa vojnicima koji će ugrožavati njihove živote, pored nedostatka hrane.

Tvorci rijalitija tvrde da ne vide ništa sporno u tome što žele da upoznaju ljude s mračnim vremenom Drugog svjetskog rata. Ipak, već su se pojavili oni koji će podići tužbe, ali i oni koji se pitaju šta je sljedeće, "Veliki brat Aušvic"?

Pogledajte video: