Slovenac rekorder sa ceste

Kosovo je pravi raj za autostopere, a putovati s podignutim palcem u Crnoj Gori i Švedskoj skoro je nemoguće, tvrdi na temelju svog bogatog iskustva Miran Ipavec, Slovenac koji je 30 godina autostoperske karijere ovih dana obogatio novim rekordom: u samo 10 dana posjetio je 31 državu i proputovao 7.450 kilometara, zamijenivši pri tom 88 vozila.

- Mislim da taj podvig još dugo neće nikome uspjeti, kazao je Ipavec u razgovoru za list "Primorske novice", te dodao da su po njegovu iskustvu prema autostoperima najljubazniji vozači iz Poljske i Rumunjske koji rado primaju nepoznate putnike na cesti, ne samo u svojoj zemlji nego i na evropskim turama.  
- Najlakše je stopirati na Kosovu, a najteže u Švedskoj i Crnoj Gori, tamo dobiti vožnju je već pravo čudo, vozači se skoro uopće ne zaustavljaju.  
- U Crnoj Gori mi je za manje od 200 kilometara bilo potrebno nevjerojatnih 25 sati, kazao je Ipavec koji ima "nos" za stopiranje i kaže da mu se rijetko dogodi da na benzinskoj pumpi na prijevoz čeka cijeli dan.  
Ipavec je do sada autostopom napravio kilometražu kojom bi 8 puta mogao okružiti zemaljsku kuglu, a prije nekoliko godina izdao je i knjigu o svojim iskustvima na cesti.  
Živi u Kanalu na Soči, gdje je jedno vrijeme bio i načelnik općine.  
Prvi se put autostopom vozio na koncert grupe Queen u Milanu, kad mu je bilo samo 25 godina. Kaže da se to kasnije razvilo u naviku i svojevrstan hobi kojega se ne može odreći niti sada, u dobi od 55 godina.