Četiri najveće laži u historiji

Da li se neko u prošlosti "našalio" sa historijskim mitovima i legendama, pa ih "začinio" nekom informacijom ili je sve stvar nege velike teorije zavjere, nije poznato, ali predstavljamo vam četiri velike zablude u koje danas mnogi vjeruju.

O Milošu Obiliću

U borbi nije učestvovala samo srpska vojska i samo Srbi, već je tu bila i bosanska vojska. Takođe, Vuk Branković nije izdao nikoga, nego je čak jedini imao uspjeha u cijeloj bici i odnio pobjedu na svom krilu. U turskim arhivama čak piše da su oni u stvari izgubili Bitku na Kosovu i to prije svega zahvaljujući upravo Vuku Brankoviću.

U historijskim spisima i knjigama ne postoji ni jedno jedino vjerodostojno i nedvosmisleno svjedočanstvo u historijskim izvorima o Milošu Obiliću. Čovjek najvjerovatnije nije ni postojao. Neki historičari tvrde da pošto Obilić najvjerovatnije nije postojao, već je plod epske poezije i simbol svijetle tačke namučenog srpskog naroda, da je Murat poginuo u metežu bitke, jer on nije sjedeo u svom šatoru i čekao vijesti sa megdana, već se borio sa svojim podanicima.

Nekoliko cenjenih historičara poput Aleksandra Solovjeva, Hansa Viznera, ili Jenny Watson čak kažu da je Kosovska bitka bila samo jedna od uobičajenih oružanih sudara u tom periodu i da nije bila ništa važnija od preostalih sedam koje su se dogodile. Isti autori kažu da je od tih sedam bitaka po svemu sudeći, tri dobila turska vojska, dok su tri završene u korist srpske vojske, a jedna je završena zapravo neriješeno (bitka na Sitnici – 1382.).

Jabuka i Isaac Newton

Isaac Newton baš nikada nije spomenuo nikakvu jabuku, o kojoj priča cio svijet, uz tvrdnje da je smislio svoj zakon pošto mu je ona pala na glavu. Zapravo je cio mit sa jabukom smislio John Konduit nekih 60 godina kasnije, koji takođe nije tvrdio da je Newtona udarila jabuka u glavu, već da je on samo posmatrao kako ona pada, i u tom trenutku mu je sinula ideja o velikom zakonu.

Columbusovo otkriće Amerike

U 15. vijeku je malo ko vjerovao da je Zemlja okrugla. Čak ni crkveni inkvizitori nisu spaljivali ljude zbog toga. Inače, prvu teoriju o Zemlji kao lopti je osmislio još Pitagora u Antičkoj Grčkoj. Zapravo, Christopher Columbus je koristio navigacione tehnike koje se zasnivaju na činjenici da je Zemlja okrugla. Takođe Columbus nije prvi otkrio Ameriku, a uz to nikada nije ni kročio nogom na kopno, pošto je uglavnom bio na ostrvima Bahama i Kariba.

Krivac za ovu zabludu je šaljivdžija po imenu Vashington Erwing, koji je napisao novelu o Columbusu 1838. A onda svi su povjerovali u njegove avanturističke priče.

Albert Einstein je bio veoma loš matematičar

Istina je takva da je Albert Einstein bio fantastičan matematičar. Sa 12 godina je bio bolji nego što ćete vi ili bilo ko koga znate ikada biti. Toliko je dobro znao aritmetiku da je smatrao da ga škola usporava. Čak je i držao predavanja kao tinejdžer.

Inače, ova dezinformacija je prvobitno objavljena u rubrici "Vjerovali ili ne" još 1935. godine. I ljudi su povjerovali.