Za ovako nešto još niste čuli

Tužilaštvo u Šćećinu odbilo je da pokrene istragu afere s obrazloženjima da u poljskim zakonima nema odgovarajućeg paragrafa, ali klinika je ipak kažnjena.

Dvije Poljakinje rodile su bebe koje biološki nisu njihove zbog greške Laboratorije asistiranog rađanja u Policama u okviru Pomeranijskog medicinskog univerziteta u Šćehinu, ali tužilaštvo je odbilo da povede istragu zato što nema odgovarajućeg paragrafa u poljskim zakonima.
 
Poljakinja koja se dugo liječila i pokušavala da zatrudni greškom laboratorije dobila je jajnu ćeliju oplođenu spermom muža ali ne svoju već neke druge pacijentkinje klinike i u avgustu je u Šćećinu rodila djevojčicu, bolesnu, sa više genetskih oboljenja.
 
Beba je prebačena na liječenje u Varšavu gdje su ljekari obavili detaljne analize i preglede i tek tada se ustanovilo da iako je otac pravi, ta Poljakinja nije njena biološka majka.
 
Poljska televizija TVP.info saznala je nezvanično da to nije jedini slučaj i da je "pogrešnu" bebu rodila još jedna pacijentkinja klinike u Policama.
 
Tužilaštvo u Šćećinu odbilo je da pokrene istragu afere s obrazloženjima da u poljskim zakonima nema odgovarajućeg paragrafa, ali klinika je ipak kažnjena.
 
"Klinika u Policama izgubila je mogućnost da učestvuje u državnom programu asistirane oplodnje i kažnjena je najvišom finansijskom kaznom, 10 odsto vrijednosti ugovora što je u ovom slučaju 76.000 zlota (19.000 eura u preračunu)", kazao je na konferenciji za novinare povodom afere poljski ministar zdravlja Bartoš Arlukovič.
 
Ministar je ponovo prijavio slučaj tužilaštvu i zatražio da se povede istraga na osnovu paragrafa o pogrešnom liječenju.
 
Poljska je započela dotacije vještačke oplodnje u okviru novog državnog programa sredinom 2013. godine i u prvoj godini je obuhvatio liječenje 10.000 neplodnih parova od čega je u tom periodu potvrđeno preko 1.600 trudnoća.