Posvećen svojoj supruzi i unuku

Zbog nevjerovatne kilometraže koju prelazi Amerikanac iz Ajove obuću mora da promjeni na svaka dva mjeseca. Ipak, razlog zbog kojeg on svakodnevno putuje pješke pokazuje njegovu ljudsku veličinu...

Amerikanac iz Ajove Steve Simoff (61) svakog dana prepješači 56 kilometara od kuće do posla i nazad. On na posao ide pješke jer nema novac za gorivo. Steve vodi brigu o bolesnoj supruzi i unuku i svaku paru odvaja za njih.

On kaže da za njega nema druge opcije jer mora da radi kako bi prehranio i izdržavao porodicu, a alternativa ne postoji.

"Prvo i najvažnije, jeste kad imate porodicu i imate posao, morate da budete sposobni da ih izdržavate. Morate da budete sposobni da zadržite taj posao. To su dvije najvažnije stvari", kaže Steve, koji radi kao čuvar u kazinu.

Iako mu smjena počinje tek u 11 uveče, on iz kuće odlazi oko pola četiri popodne kako bi stigao na vrijeme. Nakon sedam sati pješačenja, njegov posao domara u kazinu ne daje mu više od dva puta po 15 minuta pauze, jer tamo sve vrijeme stoji na nogama. U kazinu zarađuje 9,07 dolara po satu.

U rijetkim prilikama, na putu ka poslu njemu stane neki vozač i ponudi da ga preveze dio puta. Ipak, ako se tako nešto i desi, onda je to uglavnom tokom radne nedjelje, pošto je vikendima promet vozila minimalan.

Steve kaže da obuću mijenja na svaka dva mjeseca, zbog nevjerovatne kilometraže koju prelazi.

Ipak, odskora je jedan kolega počeo da ga vozi dio puta nazad, tako da mu na putu do kuće ostaje 13 kilometara.

Simoff živi sa suprugom Rene, koja prima invalidninu, pošto je doživjela dva srčana udara, i sa unukom Stivenom. Nedavno su kupili automobil, ali zasad ne mogu da priušte gorivo za njega.

Razlog zbog kojeg žive toliko daleko od kazina gdje Steve radi jeste niska mjesečna stanarina koja iznosi 400 dolara, koliko oni trenutno najviše mogu da izdvoje.

Simoff kaže da se njegova dnevna rutina neće brzo promjeniti.

"Ako ne idem na posao, računi se neće sami platiti. Dok su mi noge zdrave i dok sam zdrav, ne vjerujem da ću se promjeniti", rekao je Amerikanac.