Bušmani se protjeruju sa zemlje na kojoj su milenijumima lovili, a istraživači smatraju da je ovo što se dešava sa njima jako slično onome što se desilo domorocima u Sjevernoj Americi

Pleme Koisan, poznatije kao Bušmani, bili su najbrojnija populacija na svijetu prije 22.000 godina, a danas ih ima svega 100.000. Moćni lovci polako nestaju sa lica Zemlje, iako su nekada bili vladari čitavog svijeta.

 Dr Stephan C. Schuster se bavio istraživanjem ovog problema i došao do zaključka da je glavni uzrok nestanka uticaj klimatskih promjena, što je dokaz da ovakvi globalni procesi mogu da unište i više od toga što mi mislimo.

- Južni dijelovi Afrike, gdje su Bušmani živjeli, imali su vlažnu klimu prije 22.0000 godina, za razliku od suvih zapadnih i centralnih dijelova, gdje su živjela druga plemena. Suvlja klima je značila manje hrane, što je na kraju dovelo do manjeg broja djece. Tako su druge populacije značajno smanjene, dok su Bušmani ostali. Ali velike klimatske promjene su dovele do toga da i oni počnu da odumiru – objasnio je on.

Narod koji je nekada vladao svijetom, sada je sveden na najniži nivo u društvu. Njihov način života, koji se sastoji od lova i skupljanja, sada je gotovo neizvodljiv, jer je u mnogim zemljama lov zabranjen. Protjeruju ih sa zemlje na kojoj su milenijumima lovili, a istraživači smatraju da je ovo što se dešava sa Bušmanima jako slično onome što se desilo domorocima u Sjevernoj Americi.

- Najbitnija stvar u njihovoj kulturi je njihov jezik. To je “klik jezik”, u kom se klikovi koriste umjesto suglasnika. Lingvisti vjeruju da što više klikova ima neki jezik, to je on stariji, a ovaj jezik ih ima pet, više nego bilo koj drugi – istakao je ovaj istraživač.

Milenijumima oni love na isti način, uz pomoć veoma kratke drvene strele, čiji je vrh otrovan, i zamki koje sami prave od prirodnih materijala. Zbog svog načina života i običaja, izuzetno dobro poznaju svijet biljaka i životinja, ali bez obzira na to, istraživači se pribojavaju najgoreg – njihovog odumiranja.

Pogledajte video:


(Izvor: Telegraf.rs/npr.org)