Odlaže početak procesa starenja

Možda izgleda nemoguće da prosječan ljudski vijek bude 120 godina, ali ako uzmemo u obzir da je ovih 70-80 godina, koliko sada iznosi, bilo nezamislivo u prošlosti, onda možemo pretpostaviti da će u nekom trenutku doći do tehnološkog proboja i da će možda već naša generacija doživjeti stotu u prosjeku.

Iako zvuči kao da je u pitanju neki naučno-fantastični film, pilula koja će produžiti životni vijek na 120 godina, uskoro može postati realnost.

Ruski naučnici vrše neophodna testiranja ove nove formule, za koju tvrde da može značajno odložiti početak procesa starenja. Oni se nadaju da će ova tableta, koja se za sada testira na pacovima, miševima, ribama i psima, omogućiti ljudima da žive najmanje 120 godina.

Razvoj mnogih bolesti, koje imaju veze s procesom starenja, mogao bi se značajno usporiti ovim novim tipom antioksidansa – rekao je dr Maksim Skulačev, naučnik iz Moskve.

Ovaj antioksidans djeluje na mitohondrije, ćelijske organele odgovorne za proizvodnju energije u ćeliji, a koje se dovode u vezu s iniciranjem procesa starenja.

Mitohondrije su krive za srčane udare, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest – rekao je Skulačev i ukazao na to da je tehnički izvodljivo da čovjek, uz određeni tretman, živi 120 godina.

Ovako dug život će vjerovatno dovesti i do toga da nastanu mnoge nove bolesti, tipične za tako stare ljude. To je slučaj, na primjer, s kancerom, koji je u prošlosti, kada je ljudski vijek bio mnogo kraći, bio veoma rijetka bolest.

Pogledajte video: