Korisni savjeti

Nakon što popijete jutarnju kafu, na dnu ćeš primijetiti talog. Savjetujemo vam da na jedan od sljedećih načina iskoristiš talog koji bi inače završio u smeću.

Kompostiranje

Ukoliko ste ekološki osviješteni i imate prostora za komposter, ostaci kave bi mogli biti jako dobar saveznik u zbrinjavanju ekološkog otpada. S obzirom da je talog kave bogat azotom, on je idealan pokrov prilikom kompostiranja.
Operite posuđe kafom
S obzirom na grubu strukturu taloga kafe, ona je idealna za pranje prljavijeg posuđa, skorenih masnoća i sveg onog posuđa koje vam se nije pralo prethodni dan. Zamotajte talog u pamučnu krpicu, učvrstite gumicom rubove i dobili ste vašu novu ekološku spužvicu.

Piling

Baš kao što je dobra za posuđe, kafa je odlična i za vaš ten. Talog možete uz dodatak maslinovog ulja učiniti odličnim i brzim pilingom za lice i tijelo. Kafa će skinuti mrtve stanice kože, a maslinovo ulje ju njegovati.

Popravak namještaja

Ogrebotine na namještaju, kuhinjskom stolu ili elementima uspješno možete prikriti kafom. Na talog dodajte toplu vodu i ocat i mekanom krpicom utrljajte na oštećena mjesta. Potom temeljito isperite toplom vodom.

Osvježite hladnjak

Kava može poslužiti i kao osvježivač mirisa. Ukoliko volite miris kafe, talog možete staviti u keramičku posudicu i na radijator kako bi cijeli dom mirisao. Osim toga, kava je odličan skupljač mirisa. Posudu sa talogom ostavite preko noći u hladnjaku kako bi kafa izvukla sve loše mirise.

Komarci

Znate li da je talog kafe jednako dobar protiv komaraca kao bilo koje sredstvo koje sadrži mnoštvo hemikalija? Talog kafe osušite i stavite u metalnu posudicu. Zapalite vrh taloga koji će se početi dimiti. Miris kave će se širiti i uspješno otjerati komarce.