Stakleni, metalni ili porculanski...

Prije pojave računara i video igara, igrali smo se napolju. Među popularnijim igrama bili su klikeri. Ko se njima nije igrao ili ih makar skupljao ne zna šta je djetinjstvo!

Stakleni, metalni ili porculanski bili su opsesija prije svega dječaka, kojima je bilo potrebno desetak metara kvadratnih zemljane površine, kao i rupa, koja se pravi koncetričnim kruženjem đona cipele ili patike.
Uz ovu igru često bi se zaboravljalo na vrijeme, a majke dječaka vježbale su krajnji kapacitet svojih glasovnih mogućnosti, dozivajući sinove na večeru. Klikeri su imali i nuspojavu – spoljna strana šake bi često ispucala, a ponekad bi se stvorile i rane, pa bi bila neophodna pauza u igranju od nekoliko dana, kako bi se rane zaliječile.
Klikere smo dijelili po veličini i po vrsti, tačnije materijalu. Tako smo imali staklence, porcelance, mermerce, naftalince, gvozdence, džombe, vodence…
Klikeri se najčešće igraju "u klikere", odnosno pobjednik uzima kliker onog koji je izgubio. Može se igrati i reda radi, ali to brzo dosadi. Važno je znati i značenje riječi opelješit. Kada vas neko opelješi, znači da ste jednostavno ostali bez svih klikera!
Postoji više načina igranja, kao i više vrsta pravila. Evo jedne varijante:
Igrači naizmenično, sa određene udaljenosti, bacaju klikere prema rupi. Igrač koji je bacio bliže rupi kliker ili je ubacio u nju iz prve, igra prvi. Igranje se sastoji u tome što se mora prvo kliker ubaciti u rupu, a potom pogoditi protivnički kliker i tada je igrač pobjedio i uzima protivniku kliker, ukoliko su igrali u njega. Igrač koji je u rupi, može pozvati protivnika “na kratke”.
To znači da oni naizmjenično igraju do tri poteza jedan prema drugome (bez prava udaljavanja od protivnika) – a sve radi lakšeg pogotka. Takođe, igrač koji je u rupi, može pozvati protivnika “na dva”, što znači da protivnik može da igra dva puta, s tim da ga izbaci iz rupe.
Ukoliko ga ne izbaci, igrač koji je u rupi može igrati dva puta za redom. Na prvo čitanje zvuči malo komplikovano i zamršeno, ali nije. Zato, djeco, skupljajte i igrajte klikere.