FOTO/ Država koja je uvijek ispred drugih

Norveška je po mnogo čemu jedinstvena zemlja, a sad ćemo imati još jedan razlog zavidjeti bogatim Norvežanima. Naime, novi norveški pasoš pravo je remek-djelo modernog dizajna i tehnologije...

Pasoši dolaze s koricama u tri različite boje (crvenoj, bijeloj i plavoj) i izgledaju sjajno, ali pravo iznenađenje slijedi kad se pasoš otvori i pogleda pod ultraljubičastim (UV) svjetlom.
 
Mnogi pasoši imaju otisak vidljiv jedino pod UV svjetlom, koji služi kao dodatna zaštita od falsificiranja, a norveški dizajneri otišli su korak dalje.


 
Stranice norveškog pasoša, na kojima je inače otisnuta apstraktna ilustracija tipičnog fjorda, pod UV svjetlom pretvaraju se u spektakl polarne svjetlosti.
 
'Norveški krajobraz s mnogim varijacijama od juga do sjevera zemlje, polazišna je točka za naš koncept', stoji u PR emailu dizajnerskog studija Neue koji je ovom idejom pobijedio na natječaju za dizajn novog pasoša.
 
Žiri je nahvalio jednostavnost prijedloga i objasnio kako je 'dizajn atraktivan i sa stilom, boje su suptilne, a apstraktni prikaz pejzaža je uzbudljiv'.


 
Norveška vlada najavila je kako će se nove putovnice početi izdavati u roku od dvije godine.