Ko je bolji?

Studija je pokazala i kako su muškarci danas više skloni ogovaranju nego žene te će prije odati informaciju koja je rečena u povjerenju.

Papa Franjo nedavno je upozorio vjernike kako tračevi 'ispunjavaju srce gorčinom i truju nas'.
No, najnovija istraživanja sugeriraju da je ogovaranje možda ipak dobro za samopouzdanje jer se tako možemo uspoređivati sa drugima.
Elena Martinescu sa Univerziteta Groningen kaže: 'Žene koje čuju negativni trač mislit će da ih može zadesiti ista sudbina kao i osobu koja je bila predmet ogovaranja pa će se nastojati zaštititi od toga i tako više brinuti za sebe.'
No, muškarci će, kada čuju pozitivan trač o drugome muškarcu, uslovno rečeno razvijati veći strah, zbog toga jer ga doživljavaju kao konkurenciju, odnosno prijetnju, piše Daily Mail.
Martinescu predlaže da ogovaranje treba prihvatiti kao nešto normalno, ali da isto tako trebamo razmišljati kako bi neki trač mogao uticati na nas i na druge.
U studiji koju su objavili holandski naučnici pokušalo se otkriti zašto je ogovaranje toliko rašireno i zašto ljudi toliko žele znati o uspjesima i neuspjesima drugih. Ispitivanje je otkrilo kako je kod osoba koje su čule pozitivan trač došlo do rasta samopouzdanja dok su oni koji su čuli nešto loše imali potrebu za većim samodokazivanjem i samozaštitom.
Studija je pokazala i kako su muškarci danas više skloni ogovaranju nego žene. Informaciju koja je rečena u povjerenju prije će okolo širiti muškarac nego žena. Naime, muškarci u istraživanju priznali su kako će se vjerovatno 'izblebetati' prvom frendu koji naiđe. Muškarci mogu tajnu čuvati oko 2.40 sati dok su je žene u stanju čuvati čak oko tri i pol sata.