I to je moguće

Psi nisu baš toliko rijetki gosti u sudnicama, jer su i u Evropi i u SAD-u nekoliko puta bili svjedoci u važnim slučajevima, ali je zlatni retriver Fejber prvi pas koji je dobio posao u jednom sudu.

Njegov zadatak je da u sudovima San Franciska pomogne svjedocima i žrtvama da se opuste i prilagode na mnogima neprijatno okruženje.
Fejber je prošao kroz jedinstvenu obuku i tako postao pravi profesionalac, a dobio je i uniformu. Za početak, radiće u sobama za saslušanja i davanje izjava, kao i u hodnicima i čekaonicama sudske zgrade, a okružni tužilac vjeruje da će uskoro moći da pomaže svjedocima i u samoj sudnici.
"Pravni sistem je veoma, veoma komplikovan, za mnoge ljude zastrašujući, naročito kada su u pitanju ranjivi, mladi ili stari ljudi, žrtve traumatičnog nasilja", rekao je tužilac George Gaskon.
Retriver bi trebalo da pruži sigurnost i utjehu za traumatizovane osobe, a iz kancelarije tužioca kažu da se rezultati njegovog rada već vide, prenosi B92.
"Fejber je pratio jednu djevojčicu tokom istražnih radnji. On joj je dao dovoljno mira da može da se bolje sjeti šta se dogodilo u slučaju, tako da on pomaže i žrtvi, ali i u istrazi", kaže Philip Priting iz kancelarije tužioca.
Fejber je dio posebnog programa neprofitne organizacije "Pseći pratioci za nezavisnost", proveo je godinu i po dana na treninzima sa volonterima i stručnjacima, a u sudu kažu da je sada postao pravi profesionalac "vrijedan i za tužioce i za javne pravobranioce".