Hodanje u snu

Ako ste se ikada zatekli u nekoj neobičnoj situaciji u kojoj vas bude prijatelji ili roditelji, a vi stojite u hodniku ili su vam stvari po sobi razbacane ujutro, a bile su pospremljene prethodno veče, velike su šanse da hodate u snu, tj. mesečarite.

Mjesečarenje je uobičajeno u dječjem uzrastu, a najčešće potpuno nestaje ulaskom u tinejdžerske godine. Ipak, jedan postotak tinejdžera nastavi da hoda u snu…
Šta je to?
Medicinski termin za mjesečarenje je "somnambulizam", a pojava se definiše kao hodanje uokolo dok spavate. Najčešće se događa između četvrte i osme godine, ali može se dogoditi u bilo kojoj dobi i razdoblju života. Najčešće se radi o nasljednom stanju, tako da ako su vam roditelji mjesečarili, šanse da ćete i vi imati sklonosti prema tome visoke su i iznose 80-90 odsto.
Mjesečarenje se najčešće događa sat ili dva nakon što zaspite, a noćne avanture mogu da potraju od nekoliko minuta pa sve do pola sata! Obzirom da osobe mjesečare u najdubljoj fazi spavanja, teško ih je probuditi. To je uostalom i razlog zašto se sami ne probude. Zbog toga nemojte ni pokušavati da razgovarate s osobom koja mjesečari – ne može vas čuti.
Profesor iz Londonskog centra za spavanje i san (London Sleep Center), Adrian Williams, ovako objašnjava mjesečarenje: "Postoji neki stimulans koji podstakne mozak – jedan dio mozga ostane uspavan, a drugi je budan. Pacijent može iznenadno da sjedne u krevetu. Možda ga muči neka halucinacija, pokušaće nešto da pronađe ili da riješi neki problem koji ga brine."
Uzroci mjesečarenja
Okidači za ovo ponašanje nisu u potpunosti poznati, ali smatra se da ga podstiču neispavanost, bolest, stres, temperatura i još neka medicinska stanja.
Znakovi da mjesečarite
Ako niste sigurni događa li vam se to, postoji nekoliko znakova koji bi mogli potvrditi da hodate u snu:
"Imate staklene oči i cio dan se osjećate letargično i nespretno"
"Roditelji ili prijatelji vidjeli su vas kako se usred noći oblačite ili otvarate frižider"
"Ne možete da pronađete stvari po sobi ili pronalazite neke predmete koji inače nisu u vašoj sobi" (tanjire, tacne, cipele i sl.)
"Osobe koje mjesečare ponekad čine i čudne stvari poput uriniranja u ormare, šetaju po kraju ili čak i voze automobil, jedu ili čak imaju seks".
Mjesečara nikako ne smijete da budite, drmate ga ili mu glasno govorite jer je u dubokoj fazi sna i neće vas čuti. Najbolje je da ga otpratite nazad u krevet. Bitno je eliminisati što više stresnih situacija iz svakodnevice i dovoljno spavati jer su to snažni okidači koji najčešće pokreću ovaj poremećaj spavanja.