Bebe su se rodile 5. maja u Kini. Imaju dvije glave i jedno tijelo, a nemoguće ih je razdvojiti. Anomaliju su vidjeli tek na trećem ultrazvuku, no bilo je kasno za pobačaj.

Kineski liječnici kažu kako bebe rođene 5. maja imaju 4,05 kilograma, a dijele srce te ih ne mogu razdvojiti operacijom. Sijamske su blizanke, a imaju zajedničko tijelo i dvije glave. Kako su liječnici naveli, lijeva strana srca radi samo za dijete na lijevoj strani, a desna za ono na desnoj.

- Jedini način je da ova djeca žive zajedno. Operativni zahvat njihova razdvajanja bio bi čisto ubistvo - izvijestili su iz Zavoda za zdravstveno osiguranje grada Suininga u Kini, gdje su se bebe rodile. Dodali su kako je uzrok deformaciji genska mutacija.

Majka beba Bao Qiaying dva puta je bila na ultrazvuku, u septembru prošle godine te u februaru ove godine. Prema slikama ultrazvuka, pretpostavljalo se kako je začeto samo jedno dijete. Tek 3. maja liječnici su otkrili kako dijete ima dvije glave. Roditelji su se odlučili na pobačaj, ali onda je već bilo kasno. Lokalne su vlasti izvijestile kako su nakon rođenja napustili svoju djecu. Kako su rekli, otac im je rekao da ga je strah problema koji bi ih mogli zadesiti s djecom. Ističu kako nisu financijski spremni brinuti se o njima.



Ovakva djeca rađaju uglavnom iz dva razloga. Jedno je genski poremećaj, a drugo vanjski utjecaji, poput nuklearnog zračenja. Poznato je da se mnogo ovakve djece rodilo nakon što je na Hirošimu bačena atomska bomba te nakon nuklearne katastrofe u Černobilu. Ako je riječ o genetici, moguće je da neko u obitelji godinama nosi krivi gen koji se aktivira u određenom trenutku. Zbog tog gena nepravilno se formiraju tkivo i organi, odnosno, genski materijal se krivo raspoređuje. Zato blizanci srastu, a neki put se određeni vitalni organi razviju samo za jednog blizanca, kao i u ovom slučaju.