Robert Bosch je 57-godišnji avanturista iz Švicarske koji se penje na najviše vrhove svijeta, ali njegov cilj nije samo popeti se, nego s vrha napraviti najbolju moguću fotografiju prirode.

Bosch se do sada popeo na brojne vrhove među kojima i na vrh planine Everest, penjao se na vrh Alpa u Evropi, a slijedeći svoje snove stigao je i do Antarktika.

"Popeti se na Mount Everest je prilično jednostavno za iskusne penjače. 'Komercijalnom' rutom je zaista lako stići do vrha. Zato sam prvo pokušao da se popnem za zapadne strane, ali nisam uspio. Godine 2001. uspio sam doći do vrha penjući se sa sjeverne strane", kazao je Bosch, prenosi Daily Mail.

Sa Boschom se penje i njegov prijatelj Ueli Steck, koji objektivom aparata bilježi njegove fascinantne vještine.

"Ueli je nevjerovatan penjač, iznimno dobar planinar i nas dvojica se uvijek penjemo zajedno i tragamo za mjestom s kojeg ćemo napraviti savršenu fotografiju. Ziasta je dobar prijatelj i volim raditi s njim", pohvalio je Švicarac Stecka.

Robert Bosch je do sada osvojio 100 svjetskih vrhova.

"Strast za ovim se rodila kada su me roditelji, još dok sam bio dječak, odveli na Aple. Penjanje je moja prva ljubav, ali sam uvijek pokazivao interes za fotografiju", ispričao je Bosch prisjetivši se kako je došlo do toga da spoji svoje dvije velike ljubavi.

Naravno, mnogo puta je gledao smti u oči. Najstrašniji trenutak koji pamti jeste kada je bio na švicarskim Alpama. Visio je na užetu nogama se podupirući od stijenu. Pokušavao je načiniti savršenu fotografiju, ali je u jednom trenutku izgubio ravnotežu.

"Okrenuo sam se za 180 stepeni, glavom prema provaliji. Srce mi je stalo, ali na sreću bio sam vezan i uspio sam nekako da se smirim i popnem. No, taj incident me prati svaki dan, bio sam tako blizu pada u provaliju", ispričao je iskusni planinar.