Devetogodišnji Cody McCasland iz Colleyvillea u Teksasu rođen je bez kostiju koljena, te su mu nakon rođenja morali amputirati obje noge. No, uprkos tome on se bavi brojnim sportovima. Ima 20 proteza za svaki sport, tako da bez problema trči i hoda. Sanja kako će jednog dana osvojiti zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama.




Maleni Cody je najbrži dječak među svojim prijateljima. Uživa u sportu i istovremeno se bavi plivanjem i nogometom, igra čak i hokej, te trči. To što nema nogu njemu uopće ne predstavlja problem.

"On ima protezu za svaku priliku. Veoma je brz i pobjeđuje u takmičenjima gdje učestvuju djeca mnogo starija od njega", kazala je majka dječaka, Tina McCasland.

Ona je dodala i to da Codyju pružaju podršku u svemu.

"Činimo sve kako bismo mu omogućili da radi ono što voli. On neće dozvoliti da ga njegov invaliditet sputava", istakla je McCasland.

Codyju ne smeta ni to što svake sedmice najmanje četiri sata provodi u bolnici, gdje ljekari provjeravaju njegove proteze i namještaju ih tako da mu odgovaraju, piše Daily Mail.

No, on ipak najviše voli plivanje, jer mu za taj sport nije potrebna proteza. Do sada je već osvajao zlatne i srebrne medalje na takmičenjima za djecu s umanjenim sposobnostima.

Mališan se nada da će moći učestvovati na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

"Definitivno ću jednog dana učestvovati u tim igrama i osvojiti zlatnu medalju", kazao je odlučni dječak.

Iako su proteze veoma skupe, Codyjevi roditelji čine sve kako bi mu ih priuštili.

"Ja stalno trčim i niko ne može držati moj tempo. Imam jako mnogo proteza koje koristim. Jedna je za trčanje, druga za šetnju i odlazak u školu, a imam i protezu koju koristim dok se igram", ispričao je devetogodišnjak.

Istakao je kako želi djeci koja imaju sličnih porblema kao on biti primjer i pokazati da je u životu sve moguće, bez obzira na invaliditet.