Renovirajući kuću u Ghentu, u kojoj je prije deset godina bila smještena banka Turčin, koji godinama živi u Belgiji, pronašao je blizu 300.000 eura, prenose strane agencije.

Ferhat Kaya kupio je imanje od nekadašnje podružnice banke Dexia za 155.000 eura, a odbio je ponudu trgovca za nekretnine da mu za 3.500 eura razmontiraju i iznesu stari sef.

Umjesto toga, 33-godišnjak je pomoć zatražio od dvojice svojih prijatelja. Nisu ni slutili da će u sefu pronaći pravo bogatstvo.

Kad smo otvorili sef pronašli smo kese u kojima su bile novčanice od po 20 i 50 eura. Izbrojali smo gotovo 300.000 eura", kazao je Murat Tufan.

Nakon razgovora s ocem, Kaya je odlučio sve prijaviti policiji, iako je bez ikakvih problema mogao zadržati novac, jer ga banka tokom posljednjih deset godina nije ni tražila.

I imigranti su ljudi koji vjeruju da je iskrenost najbolja politika", kazao je Kaya.

Glasnogovornik belgijske banke Dexia, Ulrike Pommée, izjavio je da je pokrenuta istraga o ovom slučaju.

Vjerovatno se radi o ljudskoj pogrešci. Istraga o tome kako je novac ostavljen i zaboravljen neće biti jednostavna, jer novac potječe iz 2001. godine. No, radit ćemo na slučaju, a onda ćemo odlučiti da li ćemo pronalazača nagraditi", kazao je Pommée.