Ova godina mogla bi da postane najtoplija od kada je 1850. godine počelo mjerenje temperature, saopštila su tri ugledna instituta koja se bave izračunavanjem nivoa globalnog zagrijavanja.

Razgovori o klimatskim promjenama pod okriljem UN biće nastavljeni sljedeće sedmice u meksičkom gradu Kankuknu. Od učesnika se više ne očekuje da sklope sveobuhvatni sporazum o usporavanju zagrijavanja, nego da ostvare manji napredak u oblasti smanjenja sječe šuma, kako bi se usvajanje šireg pakta pripremilo za sljedeću godinu ili kasnije.

Globalna temperatura trenutno je u prosjeku veća za 0,8 stepeni od predindustrijskog nivoa, a 2010. godina je toplija za oko pola stepena Celzijusova u odnosu na prosjek između 1960. i 1990. godine.

Ova godina za sada je jedna od najtoplijih od početka mjerenja temperature, ali će se za izvođenje konačnog zaključka sačekati podaci iz novembra i decembra.

Prošlogodišnja konferencija UN o klimatskim promjenama u Kopenhagenu iznevjerila je očekivanja, pošto su države učesnice postigle neobavezujući dogovor o ograničavanju rasta globalne temperature na manje od dva stepena.

Članovi klimatske komisije UN upozoravaju da viša temperatura donosi veće poplave, toplotne talase i porast nivoa mora.

U izradi izvještaja o tempu zagrijavanja planete učestvuju britanski Univerzitet Istočna Anglija, američki Nacionalni centar za podatke o klimi i Nacionalna administracija za okeane i atmosferu.

Neki skeptici tvrde da je globalno zagrijavanje zaustavljeno, pošto je najtoplija godina u posljednjoj deceniji bila 2005. godina, a prije nje 1998. godina. Većina naučnika odbacuje taj stav i napominje da rezultate iz 2010. godine treba posmatrati u dužem vremenskom kontekstu.