Iako im je bilo mnogo teže doći do vrha, nego muškarcima koji možda posjeduju iste sposobnosti, one su uspjele svoje ime upisati u historiju. One su majke, bake, nježne supruge, ali prije svega žene koje su promijenile svijet. Najutjecajnije žene svijeta su nobelovke, muzičarke, aktivistice, spisateljice, političarke…

List Time objavio je svoju listu 25 najutjecajnijih žena na svijetu u proteklom stoljeću. Među prvima je Jane Addams, socijalna radnica i žena koja je krajem 19. stoljeća u Chicagu sprovela svoju ideju orvaranja naselja u kojem su bili zbrinuti socijalno ugroženi slučajevi. Tu se odvijala nastava za odrasle, postojao je vrtić za djecu, kafić i teretana gdje su ljudi mogli dolaziti, razgovarati jedni s drugima i zbližavati se. Ujedno, ona je bila i prva Amerikanka koja je osvojila Nobelovu nagradu za mir. Umrla je 1935. godine.

Među najutjecajnijim ženama je i Corazon Aquino, prva predsjednica Filipina, ali i prva žena predsjednica neke od država u Aziji. Zalagala se za društvene reforme i demokratsko društvo. Preminula je 2009. godine.

Da nije bilo Rachel Carson (1907-1964), danas možda ne bi bilo ni Zelenog pokreta. To je žena koja se cijeli svoj radni vijek zalagala za zaštitu prirode, a upravo njene knjige dovele su do osnivanja Agencije za zaštitu okoliša.

Jedna od najutjecajnih žena svijeta je, naravno i Coco Chanel. Ona je izmislila modu i promijenila svijet. Od pjevačice u kabareu došla je do najutjecajnije žene svijeta. Bila je prva dizajnerka. Njena odjeća odisala je skrivenim luksuzom… Preminula je 1971. godine.

Na listi je i Julia Child, virtuoz kulinarstva i žena koja je pod parolom “visoka kuhinja za - običnog čovjeka!” zauvijek izmijenila način na koji Amerikanci kuhaju.

Naravno, tu je i Hillary Clinton, supruga nekadašnjeg predsjednika SAD-a, Billa Clintona, veliki borac protiv nasilja nad djecom. Danas je državna sekretarka SAD-a i žena koja zaista ima autoritet, pogotovo kada je riječ o vojnim pitanjima.

Francuska fizičarka poljskog porijekla, Marie Curie, s razlogom je na listi najutjecajnijih žena svijeta. Izmislila je pojam radioaktivnost i otkrila dva elementa – radij i polonij. Uz to, ona je dvostruka dobitnica Nobelove nagrade.

Među najutjecajnijim ženama su i Aretha Franklin, američka soul pjevačica, školovana pijanistica, zatim Indira Ghandi – indijska političarka i jedna od vodećih ličnosti Pokreta nesvrstanih koja je ubijena u atentatu 1984. godine, te Estee Lauder, kraljica kozmetike.

Najutjecajnija žena prošlog stoljeća je i Kraljica popa - Madonna. Još kao tinejdžerka pokazivala je izuzetan dar, bila je energična plesačica i djevojka divnog glasa, no nije imala novca. Rodni dom je napustila sa 35 dolara u džepu, a danas je na listi najbogatijih žena svijeta.

Prema analizi magazina Time, među 25 najmoćnijih žena svoje mjesto su pronašle i Margaret Mead, američki kultiralni antropolog, izraelska političarka Golda Meir, te još jedna i danas veoma utjecajna političarka – Angela Merkel.

Ona je prva njemačka kancelarka. Diplomirala je fiziku, ali je postala politički aktivna odmah nakon fakulteta. Uživala je veliko povjerenje priznatog njemačkog predsjednika vlade Helmuta Kohla i zpravo zahvaljujući njemu došla na mjesto ministrice za zaštitu okoliša 1994. godine. No, nakon skandala oko nezakonitih donacija u koje je bio upleten Helmut Kohl, ona je objavila imena donora, te otvoreno stala protiv svog mentora.

Zahvaljujući cijeloj toj zbrci zasjela je na mjesto predsjednika Kršćansko –demokratske unije (CDU). Na parlamentarnim izborima 2009. godine drugi put je izabrana za njemačku kancelarku. Danas uživa veliki autoritet u svijetu i njen glas se poštuje bilo da je riječ o klimatskim promjenama ili štednji zbog globalne ekonomske krize.

Među najutjecajnijim ženama su i Sandra Day O'Connor, prva sutkinja američkog Vrhovnog suda, Rosa Parks, majka modernog Pokreta za ljudska prava, Jiang Qing, poznata i kao gospođa Mao, supruga predsjednika Mao Zedonga, koja je imala bogatu glumačku karijeru, žena koja je stvorila osam revolucionarnih opera, a navodno je bila i članica tzv. Četveročlane bande. Osuđena je na smrt, a onda pomilovana. Navodno, 1991. godine počinila je samoubistvo u zatvoru.

Na listi su i Eleanor Roosevelt, supruga nekadašnjeg predsjednika SAD-a Franklina Roosvelta i američka socijalna aktivistica, zatim Margaret Sanger, zagovornica kontrole rađanja i utemeljiteljica Planiranog roditeljstva, Gloria Steinem, američka socijalna aktivistica, novinarka, feministkinja i politički aktivna žena, te Martha Stewart poslovna žena koja je svoju strast za luksuznim životom pretočila u karijeru stručnjaka za lifestyle.

Najutjecajnija žena proteklog stoljeća je Majka Tereza koja je 45 godina služila siromašnim i bolesnim. Misionarka ljubavi koja je nakon smrti 1997. godine proglašena blaženom.

Među 25 najutjecajnijih su i Margaret Thatcher, britanska političarka poznata kao Čelična dama, zatim, američka tv-voditeljica, glumica i producentica Oprah Winfrey koja se izdigla iz siromaštva i postala jedna od najbogatijih žena svijeta i naravno među najutjecajnijim je i Virginia Woolf, najznačajnija engleska spisateljica 20. vijeka i osnivačica feminističke književne kritike.