Žena koja je doživjela srčani udar, vraćena je nazad u život, ali tek nakon što je dva dana provela smrznuta u ledu.

Amy Moore, 28-godišnja majka dvoje djece iz Sjeverne Karoline u SAD-u, ostala je bez bila punih 20 minuta, nakon čega su doktori odlučili poduzeti drastične mjere. Kako bi njen mozak spasili od teških oštećenja zbog nedostatka kisika, odlučili su spustiti njenu tjelesnu temperaturu na 33.88 stepeni Celzija, što je dosta niže od normalne tjelesne temperature.



Njen mozak na toj temperaturi zapao je u stadij mirovanja, te se na taj način spriječilo oštećenje mozga uzrokovanom nedostatkom kisika iz krvi, uzrokovanim zatajenjem srca. Hirurzima je ta procedura dala dovoljno vremena da njeno oštećeno srce poprave i vrate ga u funkciju.

Srčani udar doživjela je 14. oktobra, a dva dana nakon toga bila je omotana ledenim pokrivačem i ubrizgavana joj je ledena otopina, nakon čega su doktori odlučili kako joj je srce dovoljno snažno da je mogu povratiti nazad u život. Polako su je odmrzavali, a osim gubitka određenog dijela pamćenja (koje nije navedeno) i iako je bila klinički mrtva punih 20 minuta, doktori joj prognoziraju pun oporavak.

"Bila je u groznom stanju. Svi smo se uplašili za nju", rekao je njen suprug Jacob, prenosi Daily Mail.