Za većinu ljudi one su samo okrugle i crne, ali dobro je ponešto znati kad dođe vrijeme da se ljetnje zamjene za zimske. Prije svega cijena – komplet zimskih guma sa zamjenom u Njemačkoj košta oko 250 eura. I nema da se uzmu samo dvije – mora četiri!

Kazna za one koji zimi voze sa lejtnjim gumama nije visoka – 20 eura ako vas uhvati policija, što je retko, ili 40 ako dođe do nekakvog incidenta pa utvrde da nemate odgovarajuće pneumatike. Ipak, u Njemačkoj praktično svi poštuju propise i mijenjaju gume i to zbog osiguranja. Naime, osiguravajuće kuće ne prihvataju troškove eventualnog sudara ukoliko na vozilu nisu gume za odgovarajuću sezonu.
 
Postoje i dozvoljene su i univerzalne gume – one mogu i leti i zimi jer to dozvoljava njemačka klima u kojoj nema previše kolebanja temperatura, a kiša pada prilično često – i ljeti i zimi.
 
Kako čuvati gume
 
Ko neće univerzalne gume treba da zna kako da skladišti ljetnje zimi, a zimske ljeti. Gume su osjetljive, ne vole svijetlo, vlagu ni prljavštinu. Iz Auto-moto saveza Njemačke (ADAC) preporučuju da ih obilježite da bi ih onda na proljeće vratili na ista mjesta, ili još bolje da prednje stavite nazad, a zadnje napred kako bi se ravnomjerno habale. Profesionalci savjetuju da se gume nakon skidanja pregledaju, da se proveri ima li pukotina ili posekotina, da li je dubina šare propisanih 1,6 milimetara, pa tek onda uskladištiti. Samo kako, uspravno ili vodoravno?
 
Iz ADAC-a savjetuju: bolje je uspravno nego vodoravno, odnosno položene jedna na drugu. A najbolje je okačiti ih na zid kako ne bi dodirivale tlo. Ako su ipak na zemlji, onda bi bilo dobro da se na svakih šest malo pomjeraju da se ne bi uvek oslanjale na istu površinu. A ako vas mrzi da se toliko brinete o tim okruglim i crnim predmetima, možete ih povjeriti profesionalcima. Za sedam do osam evra po gumi mnoge prodavnice, servisi i garaže u Njemačkoj nude profesionalno skladištenje. Gume će vas na proleće dočekati sviježe i sačuvane – ma kao nove.

DW