Događaj zvuči poput scene iz nekog filma: starac, koji jedva hoda i vidi, ulazi u avion u Hong Kongu, a u Kanadi iz aviona izlazi kao živahni mladić azijskog porijekla.

Azijac je privukao pažnju osoblja na aerodromu još pri ukrcaju u Hong Kongu, jer je imao neobično mlade ruke, no policija je pokrenula istragu tek kada je primijećeno da se starac nije iskrcao u Vancouveru.

Kanadske vlasti istakle su kako se radi o slučaju nevjerovatnog maskiranja. Naime, neimenovani Azijac je u Hong Kongu koristio silikonsku masku za lice i vrat, kako bi izgledao kao starac, a zatim je u toaletu u avionu skinuo masku i izašao.

U izvještaju kanadske Granične službe navodi se da su službenici kompanije Air Canada prijavili da se na letu nalazi mogući prevarant, porijeklom iz Hong Konga.

Službenici su prijavili da je bijelac u poznim godinama života ispitivan na aerodromu u Hong Kongu, jer se ispistavilo da ima neobično mlade ruke za svoju dob, ali mu je dozvoljeno da se ukrca na avion.

Kako se navodi u izvještaju, tokom leta je primijećeno da je stariji čovjek ušao u toalet u avionu, a umjesto njega iz toaleta je izašao Azijac u ranim 20-im godinama.

Neobični slučaj prijavljen je Graničnoj službi u Kanadi, te je mladić priveden odmah po izslasku iz aviona.

Azijac, čije ime nije objavljeno, isprva je negirao krivicu, međutim policija je u njegovoj torbi pronašla silikonske maske i ostali pribor za maskiranje, te se do okončanja istrage nalazi u pritvoru u Kanadi, prenio je "Daily Mail".

Pasoš koji je Azijac koristio pripada jednom starijem državljaninu SAD-a, međutim nije poznato na koji način je došao u posjed tog dokumenta.