Rezultati prošlogodišnjeg bombardovanja Mjesečevog tla pokazuju da na njemu ima ne samo vode već i raznih hemijskih elemenata i metala poput ugljendioksida i srebra, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Mjesečevo tlo je bogatije i kompleksnije nego što su geolozi pretpostavljali, jer je utvrđeno da sadrži mnoštvo korisnih elemenata kao što su srebro, vodonik i živa, navode naučnici NASA-e nakon analize oblaka čestica i prašine koje je podigla misija "Lunar Crater Remote Observation" prilikom udara u krater Kabeus, nedaleko od južnog pola Zemljinog prirodnog satelita.

Analiza uzoraka koje je prikupila sonda "Lunar Reconnaisance Orbiter" predstavljena u novom broju magazina "Science", otkriva da u mjesečevim kraterima koji su konstantno u mraku ima oko 5,6 posto zamrznute vode, što bi trebalo da bude dovoljno za buduće misije sa ljudskom posadom, pa čak i za uspostavljanje baze na Mjesecu.

Naučnici NASA-e podsjećaju da su astronauti tokom šest misija letjelica "Apolo" između 1969. i 1972. godine pronašli tragove srebra i zlata na mjestu slijetanja koje se nalazi u predjelu Mjeseca koji je vidljiv sa Zemlje.

Mjesečevi krateri su poput geoloških arhiva koji skupljaju i čuvaju materijale milijardama godina.

"Oni sadrže podatke o skrivenoj historiji Zemlje, Sunčevog sistema, a možda čak i naše galaksije, koji čekaju da ih jednog dana otkrijemo", navode iz NASA-e.

Prošlogodišnja misija sastojala se od dvije letjelice. Prva je udarila u dno kratera koje se nalazi u vječnoj sijenci, tako da voda u njemu nije imala priliku da ispari, i napravila rupu prečnika oko 30 metara i duboku oko dva metra. Druga, LRO, letjela je za njom, analizirajući sastav oblaka prašine koji se digao do visine od oko 700 metara.