Najduži tunel na svijetu Gothard juče je najzad dobio svoje konačne obrise kada je džinovska bušilica probila i posljednju deonicu i utrla put brzim prugama u srcu Evrope, duboko ispod švajcarskih Alpa.

Bazni tunel Gothard, dugačak 57 kilometara, biće okosnica nove saobraćajne mreže između sjeverne i južne Evrope i zahvaljujući njoj teret koji se do sada prevozio kamionima moći će da se prebaci na vozove, što će znatno smanjiti gužve na putevima kad se tunel pusti u rad 2017. godine.

Putnici će moći da prevale rastojanje između Milana i Ciriha za manje od tri sata i nastave dalje za Njemačku, čime se putovanje skraćuje sat vremena. Ovaj železnički tunel koji je koštao sedam milijardi eura posledica je velike zabrinutosti javnosti koja se uplašila zagađenja Alpa zbog pojačanog drumskog saobraćaja iz susednih država.

Poslije 15 godina građevinskih radova, bušilica prečnika 9,5 metara prokopala je preostalih metar i po stena i tako spojila dva kraja tunela ispod planine na dubini od 2.000 metara. Ovaj spektakularni događaj, kome je prisustvovalo oko 200 visokih zvaničnika u samom tunelu, uživo je prenosila švajcarska televizija.

Tunel Gothard duži je od dosad najdužeg železničkog tunela Seikan od 53,8 kilometara, koji povezuje japanska ostrva Honšu i Hokaido, i od najdužeg drumskog tunela Lerdal u Norveškoj, dugačkog 24,5 kilometara.