Često se u prošlosti nagađalo o tome, ali čini se kako je život na Marsu stvarno postojao. Novo istraživanje je pokazalo da je Crveni planet nekad bio bogat ugljičnim dioksidom, što zapravo ide u prilog tezi da je na Marsu bilo života, piše "Daily Mail".

Rasprostranjene naslage karbonatnih stijena pokopane su nekoliko kilometara ispod površine, tvrde naučnici. Male količine ovog minerala otkrivene su na Marsu ranije.

No, ako ih je bilo u izobilju, to znači da su staklenički plinovi mogli pomoći da Mars bude mnogo vlažnije i toplije mjesto prije stotine miliona godina. Astronomi su koristili satelitske podatke za geološke analize kratera Leighton koji se nalazi u blizini ogromnog vulkana Syrtis Major na Marsu.

Tako su otkrili obimne naslage minerala oko šest kilometara ispod kore koji su bili izloženi utjecaju meteorita. Tim istraživača vjeruje da predstavljaju drevne sedimente koje je kasnije zakopao vulkanski materijal izbačen tokom erupcije iz Syrtis Majora.

Minerali su vjerovatno došli iz karbonatima bogate vode, koja je bila u kontaktu sa stijenama, što je istraživače dovelo do uvjerenja da je Mars nekad bio topliji nego što se mislilo.

Istraživači napominju kako je površina Marsa sad hladna, suha, kisela i negostoljubiva za život. Slični uvjeti mogli su trajati milijardama godina, što upućuje na to da je najbolje mjesto za traženje useljivog okruženja ispod površine.

"Jedan dokaz nastanjivih uvjeta na dubini je prisutnost atmosferskog metana, koji može nastati putem hidrotermičkih procesa u kori, u prisutnosti ugljičnog dioksida. Posmatranje hidratiziranog minerala iskopanog iz dijela kratera sugerira da su drevni hidrotermalni sistemi mogli postojati ispod površine, ali dosad ništa nije povezivano s karbonatnim mineralima i okruženjem bogatom ugljičnim dioksidom", navode istraživači.

Inače, prethodno otkrivanje karbonatnih minerala koji bi mogli biti povezani s drevnim okolišem bogatim CO2 bilo je rijetko. Gusta atmosfera s ugljičnim dioksidom značila bi određeni efekt staklenika na Marsu. Atmosfera je sada vrlo tanka pa je plin mogao ispariti ili u kontaktu s vodom postati prisutan u kamenu. Karbonat je također dokaz da je voda bila hemijski neutralna, što znači da je bilo mogućnosti za život na ranom Marsu.

"Naše otkriće može objasniti porijeklo drugih karbonata na Marsu, a istovremeno znači da bi buduća istraživanja ovdje trebala biti prioritet", dodali su istraživači.