Čitatelji knjiga o čarobnjaku Harryju Potteru sjetit će se svjetlucavog plašta koji onome ko ga nosi daje moć da postane nevidljiv. Ova naučnofantastična ideja postala je bliska realnosti.

Naučnici univerziteta Tufts i Boston stvorili su mali "plašt za nevidljivost" sačinjen od zlatom protkane svile.

Komad platna veličine jednog kvadratnog centimetra izrađen je od jedinstvenog novog materijala poznatog kao metamaterijal i zasad funkcioniše samo pod terahercnim zrakama (T-zrakama). Ipak, naučnici se nadaju da će u skorijoj budućnosti isti princip biti primijenjen na druge talasne dužine, pa i s vremenom na spektar vidljive svjetlosti.

Za razliku od većine materijala čije optičke karakteristike, poput boje, dolaze iz hemijskih sastojaka, kod metamaterijala karakteristike su vezane za fizičku strukturu, navodi "Discovery News".

U ovom slučaju naučnici iz Bostona su stvorili metamaterijal iz 10.000 zlatnih rezonatora na površini od 1 cm2 svile.

Naučni portal "Popular Science" detaljno je opisao ostatak eksperimenta objašnjavajući da je "plašt" pogođen terahercnim valovima, koji bi inače samo prošli kroz njega. U ovom slučaju otkrili su rezonancu. Zatim su u materijal ugradili svilu, kao biokompatibilan materijal.

Naučnici očekuju da će metamaterijale moći koristiti u biomedicinske svrhe, ali i u odbrambene. Svilu će, smatraju oni, ljudsko tijelo lakše prihvatiti od drugih implantata. Zlatom "ispisana" svila također je fleksibilnija od drugih metamaterijala.