Brzinom od 290 kilometara na sat vozio je prošlog vikenda jedan Šveđanin za upravljačem sportskog mercedesa, i to usred bijela dana i u dosta gustom prometu na jednoj švicarskoj autocesti.

Prema lokalnoj policiji, riječ je o švicarskome, a, vjerojatno, i europskome rekordu, što će možda “slavodobitniku” donijeti i rekordnu globu - veću od milijun švicarskih franaka.

Taj 37-godišnji vozač upravljao je Mercedesom SLS AMG, čija je maksimalna brzina 317 kilometara na sat. Na dionici autoceste od Berna do Lozane, gdje je najveća dopuštena brzina 120 kilometara na sat, on je iskoristio gotovo svu snagu motora, ali ga je u teškom prekršaju uhvatio policijski radar. Šveđanina sada čeka sud, a vozačka dozvola već mu je oduzeta, kao i automobil.

Kazna koja mu prijeti može biti zaista “paprena” – pri prekoračenju brzine višem od 25 kilometara na sat vozač može biti kažnjen, ovisno o svojim primanjima, kaznom od čak milijun švicarskih franaka i zatvorom do šest mjeseci.

Dosad je rekorder, barem po onome što su zabilježili mediji, bio češki nogometaš Milan Baroš koji je u jesen 2007. godine, u blizini francuskoga Lyona, gdje je tada igrao u istoimenom kubu, upravljao svojim ferrarijem 430 coupe brzinom od 271 kilometra na sat.

U mnogo liberalnijoj Francuskoj on je platio kaznu od samo 1500 eura, a dozvola mu je bila oduzeta na godinu dana.