Muslimani iz svih krajeva svijeta moći će podešavati novo vrijeme na svojim satovima kad bude dovršena gradnja najvećeg sata na vrhu nebodera u najsvetijem islamskom gradu Mekki.

Građevinari u Saudijskoj Arabiji se nadaju da će postavljanje novog sata na najvišu zgradu kompleksa Abraj Al Bait, koji gleda na Veliku džamiju, omogućiti da Mekka postane alternativno mjesto za određivanje vremena.

Sat bi trebao biti pušten u probni rad u prvoj sedmici Ramazana, a najvjerovatnije već 12. augusta, objavila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Imat će prečnik 40 metara, što je pet puta više od londonskog Big Bena, a nalazit će se na tornju visokom 577 metara, koji će imati 76 spratova i 76 liftova, sa 1.005 gostinjskih soba.

Gradnja tornja bi trebala koštati oko dvije milijarde američkih dolara, a otvorenje se očekuje u trećoj četvrtini 2010. godine.

Toranj, koji će na sebi nositi sat, trebao bi biti drugi po veličini na svijetu, odmah iza Burj Khalife u Dubaiju, visokog 828 metra.

Sat sa natpisom "U ime Allaha" će biti osvijetljen sa 21.000 bijelih i zelenih svjetala koja će se vidjeti sa udaljenosti od 30 kilometara i tako pozivati na namaz pet puta dnevno.

Stanovnici Mekke, ali i mnogi drugi, jedva čekaju da sat proradi, iako o njemu nije bilo poznato puno informacija.

Njegovo postavljanje vrši kompanija Premiere Composite Technologies, a posebno je zanimljivo da na poslu izrade i montaže elektrodijelova radi i 35 radnika kompanije "Mreža Network" iz Dervente.

Kad su se 2008. u Dohi sastali muslimanski lideri i učenjaci predstavljeni su i "naučni argumenti" prema kojima je Mekka centar svijeta, a da je Greenwich standard plasirao zapad 1884. godine.