Naučnici su objavili da su napravili formulu za savršeno rukovanje, tradicionalni pozdrav, simbol mira i ključni dio poslovnih dogovora hiljadama godina.

Prethodno provedeno istraživanje pokazalo je da je sedam od deset Britanaca nervozno, jer misli da će se rukovati pogrešno.

Više od dvije trećine ljudi (70 posto) reklo je da im nedostaje samopouzdanja tokom rukovanja, rezultati su istraživanja koje je proveo "Chevrolet".

Uposlenici automobilskog giganta bit će podučavani o idealnoj tehnici rukovanja kroz pet koraka i bit će im predstavljena matematička formula.

Prosječna osoba se tokom svog života rukuje 15.000 puta. Studija je pokazala da skoro petina osoba (19 posto) mrzi rukovanje i nije sigurna kako to uraditi ispravno.

Kao najveći problem naveli su znojenje dlanova, savitljive zglobove, prejak stisak i nedostatak kontakta očima.

Profesor Geoffrey Beattie sa Univerziteta u Mančesteru napravio je formulu savršenog stiska vodeći računa o 12 ključnih elemenata, kao što su snaga, kontakt očima, toplota ruke, pozicioniranje i dužina trajanja, piše "Daily Mail".

"Rukovanje je jedan od ključnih elemenata stvaranja utiska i koristi se kao izvor informacija za stvaranje suda o drugoj osobi", rekao je Beattie.

On je dodao da rukovanje otkriva različite aspekte ljudske ličnosti. Tako naprimjer mlako rukovanje može biti znak nesigurnosti, dok kratak stisak može značiti aroganciju.

Trećina žena izbjegava rukovanje, dok samo šest muškaraca izbjegava ovaj potez. Više od polovine ispitanih muškaraca uživa u rukovanju, dok samo 29 žena voli da se rukuje.