Naučno objašnjenje razloga zbog kojih se tinejdžeri teško uspijevaju skoncentrisati na učenje i druge slične radnje objavljeno je u magazinu Journal of Neuroscience, a najvažnije od svega navedenog je činjenica da nisu oni krivi.

Mozak tinejdžera nastavlja da se razvija duboko do doba zrelosti, mnogo duže nego što se to ranije vjerovalo, pokazala je nova studija. Adolescenti mogu izgledati kao zrelije osobe, ali struktura njihovog mozga odgovara dječijoj.

"Adolescentima nije uvijek lako da paze na času i da ne dopuste da im misli odlutaju ili da ih mlađi brat ili sestra ne ometu dok rješavaju matematički problem", kaže doktorica Iroise Dumontheil sa londonskog Instituta za kognitivnu neurologiju. "Međutim, nisu tinejdžeri krivi za to što se ne mogu skoncentrisati i što im misli lutaju. U pitanju je struktura njihovog mozga. Adolescenti jednostavno nemaju jednake mentalne kapacitete kao odrasli."

Da bi došli do ovih saznanja naučnici su koristili snimke urađene pri skeniranju mozga i monitoringu njegovih aktivnosti kod adolescenata, piše Guardian.

Skeniranjem je otkriven neočekivan nivo aktivnosti u prefrontalnom korteksu - velikom regionu mozga koji je uključen u donošenje odluka i istovremeno obavljanje više radnji. Ovim je dokazano da je mozak tinejdžera značajno manje efektivan nego mozak odraslih.

"Znali smo da prefrontalni korteks djece funkcioniše haotično, ali nismo shvatali da to traje do kraja dvadesetih ili početka tridesetih godina života", kazala je doktorica Sarah-Jayne Blakemore, vođa tima stručnjaka. "Otkrili smo da se dio mozga koji mora završiti ovu vrstu procesa kroz mladost i dalje razvija. To znači da nastavlja obavljati mnogo nepotrebnog posla dok donosi ove vrste odluka."