Wong Kwong Yu, 41, bio je svojevremeno jedan od najslavnijih i najbogatijih biznismena u Kini. Godine 2006. bio je najbogatiji Kinez. Sada je iza rešetaka, prošle sedmice dobio je 14 godina zatvora zbog nedozvoljene trgovine i podmićivanja, piše magazin Forbes.

Drugi bivši azijski milijarder mogao bi se naći u još goroj poziciji. Bivši tajlandski premijer Thaksin Shinawatra optužen je za terorizam ove sedmice. Tajlandska vlada tvrdi da je on odgovoran za poticanje antivladinih Crvenih košulja tokom haosa na ulicama Bangkoka u kojem je u posljednja dva mjeseca poginulo 88 ljudi. Thaksin negira svoju umiješanost.

Ovo nije prvi put da je Thaksin, koji je stekao bogatstvo u telekomu, u pravnoj nevolji. U 2006. je isključen iz tajlandske vlade, a 2008. je bio osuđen u odsutnosti na dvije godine zatvora pod optužbom za korupciju. Nikad nije prispio iza rešetaka budući da je u trenutku izricanja presude već bio van zemlje, navodno je bio pobjegao u Dubai. No, zato je vlada oduzela veliki dio novca od njegove porodice. Ovog puta, ako bi bio uhvaćen posljedice bi bile teže. Bivši milijarder, koji je s tajne lokacije poručio novinarima da nije kriv, mogao bi se suočiti sa smrtnom kaznom.

Osam milijardi dolara teška Ponzijeva šema

Ova dva tajkuna su samo najsvježiji primjeri ultra bogatih odmetnika, razbojnika i osuđenika kroz historiju. Postoje danas još najmanje tri milijardera iza rešetaka, osim Wonga. To su Rusi Mikhail Khodorkovsky i Platon Lebedev, koji su već sedam godina u zatvoru i sad idu na suđenje za dodatne optužbe, te R. Allen Stanford, teksaški finansijer kojem se sudi za pokretanje osam milijardi dolara teške Ponzijeve šeme.

Talijanski suosnivač kompanije Parmalat, Calisto Tanzi, osuđen je 2008. na 10 godina zatvora kao "mozak" najvećeg evrposkog bankrota. Žalio se na presudu, ali mu je žalba odbijena.

Umjesto odlaska u zatvor, drugi sadašnji i bivši milijarderi radije su se odlučili, baš kao i Thaksin, prilagoditi životu u egzilu, odnosno životu u bijegu pred zakonom.

Jedan od najtraženijih svjetskih milijardera je Joaquim Guzman Loera zvani "El Chapo". Kvalitetna informacija o njemu, koja bi dovela do hapšenja, vrijedi pet miliona američkih dolara. El Chapo je već devet godina u bijegu, nakon što je pobjegao iz zatvora u korpi s vešom. Iako je u bijegu, on je stekao bogatstvo prodajući drogu preko kartela Sinaloa, jednog od najvećeg dobavljača kokaina u Sjedinjene Američke Države.

Porodica Uzan u Turskoj, čije se bogatstvo u 2001. procjenjivalo na 1,6 milijardi dolara, također ima dio članova u egzilu ili bijegu. Ovog aprila Cem Uzan je osuđen za razne optužbe, uključujuću prevare i podmićivanja. On je navodno u egzilu u Francuskoj, a dobio je kaznu od 23 godine zatvora. Njegov otac Kemal i brat Hasan također su osumnjičeni u tom slučaju. Porodica je ispala iz kruga milijardera u 2004. kad im je turska vlada zaplijenila više od 200 kompanija kako bi namirila 5,9 milijardi američkih dolara koje su dugovali.

Još najmanje troje bivših ili sadašnjih milijardera bili su pritvarani, a među njima je i kraljica kuhinje Martha Stewart, koja je provela pet mjeseci u zatvoru zbog ometanja pravde. Tajkun A. Alfred Taubman proveo je iza rešetaka devet mjeseci zbog lažiranja aukcije umjetnina. Oboje su na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi "s one strane zakona". Taubman ima 1,5 milijardi dolara i čak je napisao knjigu o životu iza rešetaka, dok je Stewart i dalje multimilionerka, ali daleko od milijarde.

No, nekad bude i drukčijih scenarija. Dva korejanska milijardera koji su bili optuženi za prevaru, pomilovani su i sada posluju sa svojim firmama. Chey Tae-Won, predsjednik SK Grupe, trećeg po veličini korejskog konglomerata, proveo je sedam mjeseci u zatvoru nakon što je osuđen za računovodstvene prevare iz 2003. No, pomilovan je 2008. godine. Predsjednik Samsung Electronicsa Lee Kun-Hee bio je optužen na temelju optužbi za utaju poreza uz naredbu da plati 130 miliona dolara, ali je i on pomilovan u decembru prošle godine. Od tad se vratio ulozi predsjednika Samsung Electronicsa, jedne od najvećih kompanija elektronike na svijetu.

Rajartman izvlači korist iz tužiteljevog ponašanja

Osnivač Galleon Groupa Raj Rajaratman čeka suđenje u oktobru nadajući se kako će izbjeći život iza rešetaka. Pušten je uz jamčevinu, a optužen je da je u središtu prstena koji se bavio nedozvoljenom trgovinom. Iako on poriče optužbe, jedan od ostalih optuženih pripadnika prstena, Mark Kurland, osuđen je ovog mjeseca na više od dvije godine zatvora. Ali, Rajaratnam ima razloga biti optimističan. Njegov advokat je ove sedmice izjavio kako Ministarstvo pravde istražuje navode da je tužitelj ispod ruke dao određene informacije o slučaju novinarima, što ide u korist tajkunu.

Optužbe za nedolično ponašanje tužitelja idu u prilog i drugom optuženom milijarderu, Henryju T. Nicholasu, susonivaču Broadcoma koji se u ovoj godini suočio s dva suđenja i potencijalnih 360 godina zatvorske kazne. Optužen je po 21 tački za narko zavjeru. U januaru je, međutim, savezni okružni sudija u Kaliforniji iznio i dodatne optužbe protiv njega kojima se tereti za nasilničko ponašanje. Nicholas se još nije ni pojavio na sudu.

Do sljedeće ovakve Forbesove liste, sasvim sigurno će se na njoj naći nova imena.