David Cameron, novi britanski premijer, na Oxfordu je brzo ušao u elitno društvo Bullington Club čiji su članovi bili ozloglašeni po svom bogatstvu, opijanju i raskalašenom stilu života. Nepromišljeni potezi nastavili su se i kada se nakon studija počeo baviti politikom...

Potomak je četvorice britanskih kraljeva, pušio je marihuanu i šmrkao kokain, a netom prije nego što je krenuo na prvu godinu Oxforda pokušao ga je vrbovati ruski KGB. Za novoga britanskog premijera Davida Camerona svašta se može reći, no nipošto da mu je život bio dosadan.

Rođen u uglednoj bankarskoj obitelji škotskih korijena, David Cameron od rane je mladosti živio okružen izvanrednim luksuzom. Iako je izravni potomak Georgea I., Georgea II., Georgea III. te kralja Williama IV., nikada nije mogao računati na britansku krunu jer je njegov praprapradjed bio nezakonito dijete. No golemo obiteljsko bogatstvo i plava krv u žilama osigurali su Davidu edukaciju u najelitnijim britanskim školama i fakultetima. Već sa sedam godina roditelji su ga poslali u Heatherdown, školu koju su pohađali i prinčevi Andrew i Edward, a nakon toga budući britanski premijer odlazi u Eton, najprestižniju srednju školu na svijetu rezerviranu za buduću elitu engleske vladajuće klase. Ondje David prvi put dolazi u dodir s drogama, a uhvaćen je dok je pušio kanabis. Kako tvrdi Wikipedia, kažnjen je prepisivanjem 500 redaka latinskog teksta u bilježnicu.

Unatoč “igricama s travom”, David je Eton završio s počastima te bez ikakvih problema upisao Sveučilište Oxford, odabirući povijest, umjetnost i politiku. Prije početka fakultetske godine otišao je na putovanje Dalekim istokom, a vraćajući se iz Hong Konga svratio je do Moskve, gdje su mu prišla dvojica Rusa te mu na tečnom engleskom jeziku ponudila pomoć u budućem školovanju.

– Kad sam ovu epizodu ispričao svojim profesorima na Oxfordu, bez ikakve su sumnje prepoznali metode vrbovanja KGB-a, rekao je kasnije Cameron. Umjesto špijunaže, u to je vrijeme budućega britanskog premijera ipak daleko više zanimalo tulumarenje.

Brzo je na Oxfordu ušao u elitno društvo Bullington Club čiji su članovi bili ozloglašeni po svom bogatstvu, opijanju i raskalašenom stilu života. Nepromišljeni potezi nastavili su se i kada se nakon studija počeo baviti politikom. U vrijeme dok je Nelson Mandela bio u zatvoru, posjetio je Južnoafričku Republiku, ograđujući se od osude aparthejda, a svojedobno je, prije nego što je postao zastupnik u parlamentu, zatečen i dok je šmrkao kokain.

– Svi mi činimo pogreške zbog kojih poslije žalimo - rekao je na BBC-u Cameron, neizravno potvrđujući ove optužbe.