Austrijanac Christian Kandlbauer prva je osoba u svijetu koja može voziti automobil mehaničkim rukama koju kontroliše njegov mozak. Prije četiri godine izgubio je obje ruke, nakon što je preživio strujni udar jačine 20.000 volti, piše Telegraph.

Izum mehaničke ruke je rezultat četverogodišnjeg istraživanja njemačke kompanije Otto Bock Healthcare.

Ljekari kažu da je Kandlbauer prvi u svijetu koji je koristeći mehaničke ruke prošao test upravljanja vozilom, nakon što je 2004. godine urađena prva operacija ugradnje robotske ruke.

"Christian je prva osoba u Evropi kojoj je ova operacija urađena", rekao je doktor Hubert Egger, lider tima koji je razvio revolucionarni izum.

Mehaničku ruku pokreću živci u tijelu povezani sa protezom, a koji omogućavaju da ona obavlja funkcije slične kao i ljudska ruka.

Ugradnja mehaničke ruke košta nekoliko miliona eura, a tim kompanije Otto Bock smatra da će cijena spasti kada ugradnja mehaničke ruke bude široko rasprostranjena.

Matthewu Nagleu, 25-godišnjem Amerikancu, koji je nakon nesreće ostao paralizovan od vrata prema dolje, 2004. godine ugrađena je mehanička ruka pomoću koje sada može da pomiče neke stvari.