Vozač osiguranja, optužen da je iz Banke Francuske ukrao 11,6 miliona eura, rekao je na početku suđenja u Lyonu da je isplanirao pljačku jer je bio ljut na svog šefa.

Francuski pljačkaš banke pozdravljen kao heroj, koji se usred najveće recesije usudio udariti na finansijski establišment, priznao je na sudu da nije bio motivisan političkim altruizmom nego ličnom osvetom.

"Kao samac nisam mogao na godišnji tokom ljeta, nisu mi isplaćivali sve sate i nas nisu poštovali. Ja poštujem zakon, ali u jednom trenutku prešao sam na drugu stranu upravo zbog tih nepravdi", rekao je vozač Tony Musulin.

"Ljudi kažu da sam Robin Hood. Ja sam normalan čovjek. Imao sam problema sa šefom i na ovaj način sam mu naplatio", rekao je Musulin, koji je privukao pažnju širom Francuske zbog ogromne sume koju je opljačkao, kao i zato što se predao nekoliko dana nakon pljačke.

Policija je pronašla 9,1 miliona eura od ukupne sume u jednoj garaži u Lyonu. Ostatak novca nikad nije pronađen, a Musulin je pred sudom izjavio kako ne zna gdje se nalazi. Vozač blindiranog vozila u kome je bilo 11,6 miliona eura Banke Francuske, nestao je sa novcem 5. novembra 2009. Na zahtjev Francuske, Interpol je bio raspisao potjernicu za 39-godišnjim Musulinom za kojim se tragalo širom Evrope.

Ubrzo nakon pljačke stekao je veliki broj poklonika koji su ga proglasili anti-herojem recesije: hladni i pribrani kriminalac koji se u ime potlačene i izrabljivane mase osvetio finansijašima. Potraga je završila nakon 11 dana kada se nezadovoljni Musulin sam prijavio policiji u Monacu, a gomila pristaša ga je proglasila junakom.

Na internetu su se pojavile brojne grupe podrške, a naljepnice za vozila i majice sa natpisom "Tony Musulin: Bez mržnje ili nasilja" prodavale su se na sve strane.

Horda fanova naglo je smanjena nakon što je većina opljačkanog novca otkrivena u garaži u Lyonu, a potpuno su ga napustili kad se sam predao tvrdeći da nema pojma gdje se nalazi još 2,5 miliona eura.

Francuski magazin Le Point objavio je sredinom novembra, pozivajući se na svoje izvore, da je Musulin nakon krađe pobjegao u Srbiju, dok je televizijski kanal 24 sata objavio da je njegov Ferrari pronađen u Srbiji nakon pljačke.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije negiralo je navode francuskih medija, ističući da Musulin ni prije ni poslije pljačke nije bio u Srbiji, niti je njegovo vozilo marke Ferrari pronađeno u Srbiji. Kako je tada rečeno u MUP-u Srbije, Musulin jest u maju 2009. Ferrarijem bio u Srbiji, odakle je otišao u Hrvatsku. Kada je ušao u Srbiju, imao je francuske putne isprave. Francuska štampa je pisala u vrijeme pljačke da je Musulin srpskog ili hrvatskog porijekla.