Zovu je “djevojka zamrznuta u vremenu”, a neki znanstvenici smatraju da njezini geni kriju tajnu starenja. Amerikanka Brooke Greenberg iz Baltimorea jedinstveni je svjetski znanstveni fenomen jer ima 17 godina, a velika je poput šestomjesečne bebe.

- Zašto naša Brooke ne stari? Skriva li ona izvor mladosti - pitaju se njezini roditelji Melanie (49) i Howard (53) Greenberg koji imaju još tri kćeri.

Za razliku od Brooke, njezine sestre Emily (23), Caitlin (20) i Carly (14) razvijaju se u skladu sa svojom dobi i sve tri su vrlo inteligentne, aktivne djevojke.

Spavala 14 dana

- Kako sam rasla i razvijala se, svi su mislili da je Brooke moja mlađa sestrica - rekla je Carly koja, poput cijele obitelji Greenberg, skrbi o Brooke. Tijekom prvih šest godina života Brooke je nekoliko puta bila na rubu smrti, ali se svaki put na čudesan način izvukla. Preživjela je operaciju nakon perforacije želuca, a imala je i moždani udar te teške probleme s disanjem.

Kada je navršila četiri godine, Brooke je zapala u stanje letargije i spavala bez prekida 14 dana. Liječnici su joj zatim dijagnosticirali tumor na mozgu, a njezini roditelji već su bili kupili lijes za nju.

Krevetić i televizor

- Bili smo spremni na smrt našeg djeteta i opraštali smo se od nje. No, ona je otvorila oči i nasmiješila nam se - ispričala je Melanie Greenberg te naglasila da je kćerin tumor na mozgu tajanstveno nestao.

Pedijatar Lawrence Pakula, koji nadzire Brooke od njezina rođenja, nema objašnjenja za čudesni oporavak. - To se dogodilo mnogo puta i mi nemamo objašnjenje za njezinu sposobnost preživljavanja - istaknuo je Pakula.

Liječnici su prvih godina Brooke pokušavali tretirati hormonima rasta, ali bez uspjeha. Brooke je ostala na stupnju razvoja bebe u dobi između šest mjeseci i godinu dana. Teška je oko sedam kilograma, a visoka 75 centimetara. Brookeina kosa i nokti jedini su dijelovi tijela koji rastu.

Brooke je najzadovoljnija kada leži u svome krevetiću u blizini kojega su njezini roditelji postavili mali televizor kako bi mogla gledati što joj se sviđa. Svake večeri u ponoć Howard Greenberg uzima Brooke iz krevetića i provjerava je li djevojčica dobro.

- Brooke je čudesno dijete. Iako tepa kao šestomjesečna beba, ona uvijek komunicira s nama i mi znamo što ona misli - ispričao je Greenberg.

Tajne starenja

Tijekom dana o djevojci-bebi skrbi dadilja, no cijela obitelj Greenberg već 17 godina svoj dnevni ritam prilagođava Brooke. Supružnici Greenberg ne idu na ljetovanja i zimovanja, a navečer rijetko izlaze. Emily, Caitlin i Carly uvelike pomažu roditeljima i pokušavaju svoju sestru uključiti u što više aktivnosti.

- Greenbergovi nisu obitelj bez Brooke - tvrdi njezina majka koja Brooke vodi u javnu školu Ridge Ruxton, namijenjenu specijalnom odgoju i obrazovanju.

- Učitelji koji nakratko vide Brooke ili su s njom prije radili, smatraju da ne pokazuje napredak. No, ja mislim da se ona mijenja svakodnevno - rekla je Jewel Adiele, jedna od učiteljica.

Slučaj Brooke Greenberg posljednjih je godina zainteresirao molekularne genetičare koji smatraju da je njezina tajna skrivena u genima. Prof. Richard Walker i njegovi suradnici sa Sveučilišta Južna Florida, uz dozvolu Brookeine obitelji, rade na sekvenciranju njezina genoma.