Muslimanka porijeklom iz Tunisa morat će platiti kaznu od 500 eura pošto je prekršila naredbu gradskih vlasti u Novaru na sjeveru Italije, jer je nosila burke, saopšteno je danas iz gradske službe.

"Gradska policija sinoć je pokušala da identifikuje ženu, ali pošto je odbila da se identifikuje, naloženo joj je da plati kaznu od 500 eura. Prema mojim saznanjima, ovo je prvi takav slučaj u Italiji", izjavio je za AFP Mauro Franzinelli, zvaničnik policije u opštini Novara u Piedmontu.

On je dodao da ova žena ima pravo žalbe.

Mlada muslimanka bila je na ulici ispred pošte u pratnji supruga kada je patrola karabinjera tražila da provjeri lične dokumente.

Suprug je predao dva dokumenta za sebe i suprugu, ali je odbio da muškarci koji su bili u patroli izvrše identifikaciju njegove supruge.

Identifikaciju je izvršila druga patrola u kojoj je bila žena.

"Krajem januara gradske vlasti su zabranile nošenje burki na javnim mjestima i u blizini javnih mjesta, uzimajući u obzir preporuke ministarstva unutrašnjih poslova kojima smo poslali prijedlog", precizirao je Franzinelli.

Italijanska vlada je podijeljena u vezi sa stavom o zabrani nošenja muslimanske odjeće za žene koja prikriva čitavo lice.

U Italiji, iako ne postoji specifičan tekst o zabrani nošenja burki, zakon iz 1975. godine sadrži dio odredbe o zaštiti javnog reda i mira prema kome je zabranjeno na javnim mjestima u potpunosti pokrivati lice, što se odnosi na veo kao i za kacige.

Gradonačelnici iz reda Sjeverna liga podržali su u prošlosti ovaj tekst kako bi usvojili u svojim opštinama naredbu o zabrani nošenja burki, nikaba ili burkinija.