Historija bilježi mnoge pogrešne poslovne odluke, a američka stranica MSN izdvojila je osam pogrešnih poteza koji će se u historiji preduzetništva pamtiti kao sramotne ili pak krajnje nepromišljene odluke.

Prvi na listi svakako je George Bell, direktor firme Excite, koja je 1999. godine propustila priliku da od dva mlada informatičara, Larryja Pagea i Sergeja Brina, otkupi tražilicu Google. Kao što je poznato, Google danas vrijedi 180 milijardi dolara, dok je Excite 2001. godine potpuno propao. A Google je mogao biti njihov za 'pišljivih' 750.000 dolara!

Drugu po redu najgoru odluku donio je teksaški tajkun Ross Perot, koji je 1979. godine propustio kupiti tada mladu i nepoznatu kompaniju Microsoft Billa Gatesa. Perot doduše kaže kako je Gates tada tražio između 40 i 60 miliona dolara za Microsoft, a Gates tvrdi da se radilo o cifri od šest do 15 miliona dolara.

Beatlesi nemaju budućnosti, Jobbs je zamjenjiv

Također glupu odluku donijela je davne 1962. godine firma Decca, odnosno njeni menadžeri, koji su za grupu The Beatles rekli kako "nemaju budućnosti u šoubiznisu". Samo dvije godine kasnije The Wall Street Journal je procijenio da će Betlesi zaraditi 50 miliona dolara od prodaje ploča samo u SAD-u, ali za Deccinog rivala, kompaniju EMI.

U antologiju loših poslovnih poteza spada i otpuštanje Stevea Jobsa iz kompanije Apple. Godine 1983. Jobs je kao suosnivač Applea zaposlio predsjednika kompanije Pepsi Johna Sculleya da vodi firmu, no ubrzo je došlo do sukobljavanja. Sculley je upravnom odboru ponudio ultimatum – ili on, ili Jobs, a odbor se odlučio da izbaci potonjeg. Srećom, Jobs se vratio u Apple i zaradio mu milione dolara, a Sculley je promijenio nekoliko poslova i imao nekoliko propalih investicija.

Najveće a najgore udruživanje ikad

Na američkim univerzitetima se kao primjer najgoreg poslovnog udruživanja već dugo daje primjer spajanja AOL-a i Time Warnera 2000. godine. Posao je bio vrijedan 350 milijardi dolara i danas je najveće poslovno spajanje u historiji, no nijedna od firmi nije profitirala, već je upravo suprotno, zabilježila enormne gubitke. Desetogodišnji 'brak' razvrgnut je prošle godine.

Sedmo mjesto pripalo je američkoj televizijskoj kući ABC, koja je 1980-ih odbila otkupiti seriju The Cosby Show komičara Billa Cosbyja. Seriju je prihvatio konkurentski NBC, a 1984. godine kada je serija debitirala privukla je oko 30 miliona gledatelja po epizodi.

Zaboravio patentirati bušenje nafte

Posljednji promašaj pripada jednom junaku iz historije: Edwinu Drakeu. Bivši kondukter, Drake je od 1858. godine za kompaniju Seneca Oil istraživao načine bušenja i izvlačenja nafte, no nije patentirao ni zaštitio svoja otkrića. Projekt je čak i otkazan 1859. godine, a Drake je zbog svojih istraživanja dobio i nadimak 'Ludi Drake'.

Jedno od nepromišljenijih ulaganja je gradnja megalomanskog, najvećeg nebodera na svijetu Burj Dubai. Kako je financijska kriza pogodila svijet, Dubai je zapao u dug od 80 milijardi dolara, pa je u pomoć priskočio susjedni Abu Dabi, s injekcijom od 10 milijardi dolara. Zato je i propali simbol Dubaija promijenio ime, pa se sad zove Burj Khalifa.