Nakon više od 200 godina mirovanja vulkan na islandskom ledenjaku Eyjafjallajökullu aktivirao se i već danima izaziva probleme u aviosaobraćaju širom Evrope.

Kad je, nakon višemjesečnih "priprema" koje su zabilježili senzori, počeo izbacivati lavu i pepeo zatvoren je dobar dio vazdušnog prostora starog kontinenta. Dok aviosaobraćaj ne profunkcioniše kao prije erupcije, magazin AskMen donosi pet stvari koje možda niste znali o samim vulkanima.

Vulkani ubrzavaju evoluciju

Antropolog Stanley Ambrose objašnjava kako neke erupcije imaju ogroman značaj i kako mogu uzrokovati uništavanje kompletnih vrsta ili ih u boljem slučaju toliko reducirati i ubrzati njihovu evoluciju koja dovodi do diferencijacije. Kao jedan od primjera navodi erupciju supervulkana Toba prije 70.000 godina, kada je homosapiens skoro zbrisan sa lica zemlje. Godine 1815. erupcija vulkana na planini Tambori u Indoneziji donijela je Novoj Engleskoj snježne padavine usred ljeta.

U svijetu ima 1.500 potencijalno aktivnih vulkana

Ovo je podatak američkih geologa, koji objašnjavaju da se u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi tek 65 aktivnih vulkana, a skoro svi su na Aljasci i Havajima. Tu spada i Kilauea, vulkan koji se od početka osamdesetih godina prilično često aktivira.

Vulkani ne moraju eruptirati da bi bili opasni

Ovi "uspavani giganti" nisu uvijek tako uspavani kao što izgledaju. Praćenjem seizmičkih aktivnosti tla naučnici upozoravaju građane ukoliko dođe do nekih promjena, ali kad se usljed temperatura tlo počne slijegati, tu nema upozorenja za stanovništvo koje živi u blizini vulkana. Hidrotermalnim aktivnostima okolne čvrste stijene pretvaraju se u mnogo mekši materijal koji pokreće odrone. Dobar primjer je vulkan Mount Rainier u Washingtonu. Prije nekoliko stotina godina blato i led doveli su do jednog takvog odronjavanja tla, kada je visina planine smanjena za oko 500 metara.

Vulkansko zagađenje zraka smrtonosnije je nego što se vjeruje

Vulkanska erupcija sama po sebi nije ekološka katastrofa, ali je ova posljednja postala potencijalna ljudska katastrofa, s obzirom da je uzrokovala zatvaranje evropskog vazdušnog prostora, a pepeo i gasovi proširili su se planetom. Visoko kontaminirani otrovni gasovi doveli su do kiselih kiša koje mogu dovesti do problema sa zdravljem.

Interesantno je da je 2007. godine velški naučnik John Gratton kazao kako je erupcija vulkana na Islandu 1783. godine uzrokovala smrt preko 30.000 Britanaca, isključivo zbog otrovnih gasova iz vazduha. Također je upozorio da bi u slučaju nove aktivacije islandskog vulkana bilo ugroženo zdravlje preko 100.000 Britanaca, koji bi mogli imati probleme sa respiratornim organima.

Vulkani su zapravo veliki biznis

Ljubitelji adrenalinskih atrakcija donose veliki novac turizmu. Mnoge kompanije zgrću veliki novac nudeći posjete poznatim vulkanima poput Fudžija, Kamčatke, Etne ili Kilimandžara. Moguće je posjetiti čak i Soufrière Hills, vulkan koji je 1997. uništio glavni grad karipskog otoka Montserrata Plymouth, nakon čega su dvije trećine stanovnika otoka napustile svoje domove.

I pored činjenice da Eyjafjallajökull eruptira, turističke posjete islandskim vulkanima neometano su nastavljene.