Nekome se može činiti kao okrutnost, ali u Kini je izgleda normalna stvar - dijete vezati lancem i poput kućnog ljubimca ostaviti na ulici dok ne obavite vlastite poslove.

Mali Lao Lu ostavljen je u ovakvom stanju na ulicama Pekinga dok njegov otac, inače vozač rikše bez dozvole za rad, ne završi sa svojom dnevnom smjenom.

Oboje njegovih roditelja tvrde da je ovo za dobrobit djeteta, jer niti jedno od njih nema vremena brinuti se o malom Lao Luu.

I dok mu otac Chen Chuanliu vozi rikšu, majka koja je invalidna osoba skuplja smeće oko puteva.

Roditelji navode da su dječaku morali staviti lanac oko nožnog članka jer je njegova četverogodišnja sestra Ling "ukradena" prošlog mjeseca.

Prolaznici ispred jednog tržnog centra u Pekingu su prijavili vozača rikše vlastima, koje su mu jučer naredile da skine lance sa djeteovih nogu.

Mali Lao Lu ne može ići u vrtić jer je njegov 42-godišnji otac migrant iz druge provincije, Szechuan, pa zbog toga ne može primati državnu pomoć. Porodica živi u svega jednoj prostoriji.

Chen je izjavio da ne može priuštiti da plati nekoga da se brine o djetetu jer zarađuje svega 5,14 eura dnevno, ali je odbio veliku sumu novca da svog sina da na usvajanje.

"Moja supruga ne može brinuti o njemu i ja moram raditi kako bih izdržavao našu porodicu. Tako da ga moram svezati kada imam vožnju", izjavio je njegov otac za Daily Mail i dodao: "Ja čak nemam ni sliku moje kćerke od koje bi mogao napraviti poster za nestalu osobu. Ne mogu dopustiti da izgubim i svoga sina".