Više od pet hiljada ljudi koji su pristigli sa svih strana svijeta okupilo se na farmi u Pertonu, Velika Britanija, kako bi svoju snagu testiralo na 12 kilometara blata, kiše, vatre i leda na takmičenju koje se smatra najtežim testom izdržljivosti na svijetu.

Hiljade ljudi, od kojih su mnogi obukli odijela superheroja poput Supermena i Robocopa, došli su na takmičenje pod nazivom "Žestoki momak", kako bi svoja tijela izložili krajnjim mogućnostima na ledenim temperaturama, piše Daily Mail.

Staza duga 12 kilometara prepuna je zastrašujućih prepreka, vodenih tunela, bodljikave žice i hodanja kroz vatru. Takmičari ispituju svoje granice penjući se preko mreža, zidova, pa čak i električnih ograda. Učešće u događaju koji završava kao sajam slomljenih kostiju i nagnječenih tijela, uzeli su hrabri Britanci, Australijanci, Novozelanđani, Kinezi i Japanci.

Organizator takmičenja Mouser Wilson rekao je da su zbog nedostatka prostora događaj morali zatvoriti za javnost, jer su svi željeli učestvovati. Prema njegovim riječima, ovdje se danas okupilo oko 7.000 ljudi, a još hiljadu je dobilo odbijenicu.

Na takmičenje su svake godine prijavi i veliki broj žena, koje su 1990. godine dobile vlastito takmičenje "Žestoke Amazonke", ali su se bunile govoreći da su one "žestoki momci".

U izgradnju prepreka organizator je uložio više od dva miliona eura.