Bolesni mravi najprije izbjegavaju kontakt s drugim 'stanovnicima' mravinjaka, a zatim se povlače i napuštaju mravinjak kako bi uginuli daleko od srodnika.

Bolestan mrav će sam napustiti mravinjak i uginuti u samoći, pokazalo je istraživanje njemačkih znanstvenika koji su proučavali ponašanje te društveno vrlo dobro organizirane vrste.

Neposredno prije smrti, bolestan mrav napušta mravinjak i povlači se u samoću, pokazala je studija provedena na Zoološkom institutu sveučilišta u Regensburgu.

"Bolesni mravi najprije izbjegavaju kontakt s drugim 'stanovnicima' mravinjaka, a zatim se povlače i napuštaju mravinjak kako bi uginuli daleko od srodnika", objašnjavaju znanstvenici.

Agonija mrava ne izaziva nikakvo "posebno ponašanje zdravih pripadnika zajednice", pokazala je studija, a činjenica da napuštaju zajedničku nastambu nije izravno povezana sa simptomima bolesti.

Čini se da su mravi najveći altruisti u životinjskom svijetu: njihovo ponašanje dovodi se u vezu s brigom za "očuvanje mravinjaka", koja je posebno snažna kod mrava radnika, objašnjavaju znanstvenici.