Irački novinar Muntazer al-Zaidi, koji je u svijetu postao poznat, a dijelom i slavljen kao junak, jer je u decembru 2008. godine cipelom gađao bivšeg američkog predsjednika Gerogea W. Busha jer ga je smatrao krivcem za rat u Iraku, inspirisao je mnoge da gađaju cipelom poznate ličnosti. Ali, Muntazer al-Zaidi i sam je pretrpio takav napad za vrijeme posjete Parizu.

No, krenimo redom.



Cipela za kineskog premijera

Dok je irački novinar ležao u zatvoru zbog napada na Busha, Martin Jahnke, njemački akademac, 2. februara prošle godine tokom predavanja na Univerzitetu Cambridge gađao je cipelom kineskog premijera Wena Jiabaoa.

Jahnke je bio uhapšen, no oslobođen je svih optužbi, a sudija je obrazlažući presudu kazao da Jahnke nije kriv jer nema dokaza da je prouzrokovao uznemiravanje i bol.

Sudija je smatrao da potez medicinskog istraživača sa Cambridgea bio rezultat protesta "jer kineska vlast ugrožava ljudska prava".

Jahnke je, pak, pred sudijom rekao da je to bio "izraz njegovog iskonskog prkosa", a njegov postupak je bio inspirisan postupkom iračkog novinara koji je gađao Busha.

Muntazer al-Zaidi je, pak, odležao devet mjeseci u zatvoru, a na slobodu je pušten 15. septembra prošle godine.

Iračanin ubijen zbog cipele

Dva dana nakon što je iz zatvora pušten ovaj irački novinar, američka vojska u mjestu Fallujah upucala je Iračanina Ahmeda Latifa jer je bacio cipelu na njih.

Latif je navodno bio mentalno poremećen, a inspiriran svojim sunarodnjakom al-Zaidijem, viknuo je "zlostavljanje", izuo se i bacio cipelu na američke vojnike dok su u vozilu patrolirali po Falluji.

Vojnici su pucali na njega, a Latif je potom prevezen u bolnicu, gdje je preminuo usljed zadobijenih povreda. Američki vojnici su kasnije tvrdili kako su mislili da Iračanin na njih baca ručnu granatu, a ne cipelu.

Tenisicom gađan i direktor MMF-a

Trinaest dana nakon što je ubijen Iračanin u Falluji, odnosno 1. oktobra 2009. godine, također inspirisan činom iračkog novinara jedan student žurnalistike na Univerzitetu u Istanbulu zaletio se prema pozornici i bacio tenisicu na direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Kahna.

Bijela tenisica promašila je metu i završila na pozornici. Šef MMF-a izmakao se bačenom objektu, iako ni u jednom trenutku nije bio u opasnosti, a brzo su dotrčali čuvari koji su ga zaštitili.

Drugi čuvari blokirali su put bacaču, srušili ga na pod, a potom i izveli iz dvorane u kojoj se održavalo predavanje.

Još jedna djevojka pokušala je u znak protesta izvući natpis "MMF gubi se!", ali i nju su ispratili iz dvorane. Godišnja istanbulska konferencija MMF-a je brzo skraćena, a dvorana evakuirana.

Strauss-Kahn je, pak, tokom incidenta odgovarao na studentska pitanja. Nakon incidenta je izašao iz dvorane sa smiješkom i pozirao novinarima dok je ulazio u auto, našalivši se na račun cijele situacije.

"Važno je da imamo prostor za otvorenu debatu. Bilo mi je drago sresti se sa studentima i čuti njihova mišljenja. To je ono što MMF radi, čak i ako se svi ne slažu s nama. No, naučio sam jednu stvar: Turski studenti su zaista pristojni. Čekali su sve do kraja da bi izrazili negodovanje", rekao je u šali šef MMF-a.


Cipelarenje u Beogradu

Cipelarenja je očigledno već ušlo u modu te je 26. novembra prošle godine i poslanica Srpske radikalne stranke Gordana Pop Lazić u srbijanskoj skupštinskoj sali skinula cipelu i bacila je u pravcu stola predsedavajuće, zbog čega joj je izrečena mjera udaljenja i određena kraća pauza u radu.

Obraćajući se novinarima u Skupštini, nakon što je udaljena sa sjednice, Pop Lazićeva je kazala da je ovim činom namjeravala da pošalje poruku da se ne slaže sa načinom na koji se vodi sjednica jer "Čomićeva već nekoliko dana vrijeđa dostojanstvo poslanika" tako što im ne dozvoljava da iznose stavove u vezi sa Statutom Vojvodine i Prijedlogom zakona o potvrđivanju nadležnosti.

Gađanje cipelom je, kako je navela Pop Lazićeva, legitiman način protesta poslanika koji ne mogu da kažu ono što narod koji predstavljaju misli.

Cipela za Muntazera al-Zaidija

Nekoliko dana nakon incidenta u Srbiji, Muntazer al-Zaidi, čiji je djelo gađanja cipelom Georgea W. Busha inspirisalo Martina Jahnka, kao i studenta iz Istanbula, ubijenog Iračanina, te poslanicu Srpske radikalne stranke, i sam je imao priliku iskusiti kako je to kad ti cipele lete oko glave.

Naime, u Parizu je 1. decembra prošle godine na konferenciji za novinare promovirao svoju kampanju za žrtve rata u Iraku. U jednom trenutku mu je svega nekoliko centimetara od glave proletjela cipela koju je bacio jedan od muškaraca iz publike. Da se nije na vrijeme izmakao, cipelu bi dobio posred čela.

Al-Zaidija je gađao protjerani irački novinar koji je branio američku politiku u Iraku, a Al-Zaidija je optužio za spregu sa iračkim diktatorskim režimom.

Taj je novinar Al-Zaidija gađao uz riječi: "Evo jedne cipele za tebe!" Zaštitari su napadača izbacili iz dvorane, kao i Al-Zaidijevog brata koji se počeo naguravati s njim.



Inače, u arapskoj kulturi je bacanje cipela znak velikog nepoštovanja. Iračani su bacali cipele i njima udarali statuu bivšeg predsjednika Saddama Husseina u Bagdadu.

Za cipelu kojom je irački novinar gađao Busha jedan saudijski biznismen ponudio je deset miliona dolara. Međutim, iračka sigurnosna služba je nekoliko dana nakon incidenta cipele uništila.

U januaru prošle godine u čast iračkog novinara u kompleksu za napuštenu djecu u sjevernom iračkom gradu Tikritu postavljena je velika skulptura cipele izrađena je od fiberglasa i presvučena bakrom. Skulptura je visine tri, a širine dva i po metra, a iz otvora cipele uzdiže se drvo. Uz pomoć djece iz sirotišta napravio ju je kipar Laith al-Amiri. Ipak, dva dana nakon što je postavljena, po naredbi iračke policije, skulptura je i sklonjena.

Policija je naredila njeno sklanjanje uz objašnjenje da se državno zemljište ne smije koristiti za političke poruke. Umjetniku koji je izradio skulpturu za sklanjanje iste trebalo je 15-ak dana da to obavi, a pomagala su mu i djeca iz sirotišta.