Neki to nazivaju božićnim čudom - majku i dijete koji su umrli tokom poroda ljekari Memorijalne bolnice u Colorado Springsu, u američkoj saveznoj državi Kolorado, uspjeli su vratiti u život, izvijestila je u utorak lokalna televizija KKTV na svojoj web stranici.

Sada je cijela porodica zajedno kod kuće. Ljekari kažu kako je velika rijetkost da se to dogodi. Nakon što je izgledalo da ljekari ne mogu reanimirati trudnicu Tracy Hermanstorfer, oni su izveli porođaj carskim rezom, bez anestezije.

Tada se, po riječima supruga Mikea Hermanstorfera, počelo događati čudo. "Postoji samo jedno objašnjenje da je i jedno od njih ovdje sa mnom, a kamoli oboje. To je apsolutno čudo", izjavio je Hermanstorfer za KKTV.

Na Božić je Tracy pukao vodenjak, pa je par otišao u Memorijalnu bolnicu misleći da će to biti rutinski porođaj, kao što je bilo s njihova dva dječaka.

"Mislim da sam imala zastoj srca i ničega se poslije ne sjećam", rekla je rodilja Tracy Hermanstorfer.

"Ona je bila mrtva, bez otkucaja srca i disanja. Bila je siva i bez znakova života", kazala je dr. Stephanie Martin, direktorica porodilišta u bolnici.

"Ja sam stajao uz svoju suprugu i držao je za ruku, bila je ledeno hladna i potpuno plava", rekao je suprug Mike.

Nakon uzaludnih pokušaja oživljavanja, dr. Martin se odlučila na hitni carski rez, u porodilištu a ne u operacijskoj dvorani, no kada je beba izvađena također nije disala. Tada je počelo božićno čudo porodice Hermanstorfer.

"Odmah nakon porođaja njezin puls se vratio", rekla je dr. Martin, dodajući kako je poznato da se žene s komplikacijama kod poroda oporave nakon što je dijete rođeno.

Nakon poroda ljekari su prebacili Tracy u operacijsku dvoranu kako bi dovršili operaciju, a beživotno tijelo malog Coltyna dali su ocu Mikeu, i dalje nastojeći potaknuti disanje.

"Uspjeli su da počne disati dok je bio u mojim rukama, to je čudesan osjećaj", rekao je Mike.

Majka i dijete su sada dobro, bez znakova komplikacija. Porodica Hermanstorfer je kod kuće, zajedno s bebom Coltynom, koji je rođen s 3,3 kg i 48 cm dužine.

Nakon brojnih pretraga, ljekari i dalje ne znaju što je izazvalo zastoj srca kod Tracy, a za maloga Coltyna nisu sigurni da neće imati dugoročne posljedice.