Britanac Stuart Penman dobio je godinu dana zabrane ulaska u lokalnu biblioteku u Leicesteru jer, navodno, ima nepodnošljiv miris tijela.

Na Penmana su se žalili mnogobrojni posjetioci biblioteke i zbog toga je uprava donijela odluku da zabrani 27-godišnjem Britancu korištenje biblioteke u narednih godinu dana ne bi li ga natjerali da više pažnje posveti ličnoj higijeni.

"Tuširam se svakodnevno, no moje noge ponekad ne mirišu baš najbolje. Živim s majkom koja puši cigarete i zbog toga se ponekad osjetim na duhan. No, nemam toliko loš miris tijela da bi mi zabranili ulazak u biblioteku. Mislim da su to učinili jer me ne vole. Otišao sam prije nekoliko dana u biblioteku kako bih se poslužio njihovim računarom i niko mi ništa nije rekao, no kada sam se poslije dva-tri dana vratio dočekala me zabrana ulaska“, požalio se Penman britanskim medijima.

On je također kazao kako su ga radnici biblioteke ponizili pred ostalima.

"Najprije me jedan čovjek zovnuo u stranu govoreći mi da bih se trebao okupati, no u drugom trenutku jedna žena je uzviknula 'gubi se odavde, užasno smrdiš!' Bio sam veoma postiđen“, kazao je Penman.

Uposlenici biblioteke istakli su kako su morali donijeti tu odluku jer će jedino tako uspeti natjerati Penmana da se okupa.

"Godinu dana dobivamo pritužbe na Penmana. Ne radi se o mirisu duhana, već on zaista ima odvratan miris tijela. Razgovarali smo s njim, pitali ga da li se tušira te mu preporučili da koristi parfem i da češće mijenja odjeću“, kazala je Margaret Bellamy, direktorica biblioteke ističući da ne žele izgubiti ostale članove biblioteke zbog Penmana.

Zbog zabrane ulaska u biblioteku medijima se požalila i Penmanova djevojka ističući kako su oni svakodnevno išli u biblioteku jer jedino tamo imaju mir koji im je potreban za učenje.