U svijetu znanosti već odavno postoji teorija da su žene dugovječnije od muškaraca. Mnogi naučnici su tvrdili da je to iz razloga što žene žive 'lakšim' životom, no prema podacima najnovije studije koja je rađena u Japanu razlog toga je zapravo to što žene imaju drugačiji genetski materijal od muškaraca.

Naime, naučnici su otkrili da je zapravo muški genetski materijal 'prepreka' za dugovoječnost.

U provedenom istraživanju japanski naučnici su 'proizveli' ženku miša koristeći se isključivo genetskim materijalima mišica, odnosno bez da koriste genetski materijal mužjaka.

Studija je pokazala da je upravo ta mišica živjela duže od one koja ima normalnu mješavinu gena majke i oca.

Naime, 'super mišica', kako su je nazvali naučnici, je živjela 186 dana duže od mišice s normalnim genima. Inače prosječan život miša iznosi 600 do 700 dana.

Naučnici su također potvrdili i prijašnje studije kojima se tvrdi da žene žive duže jer ne obavljaju teške fizičke poslove, te su manje izložene stresu od muškaraca.

"Svima je poznato da u skoro svim svjetskim kulturama žene žive duže. Htjeli smo objasniti zašto je to tako jer nismo bili sigurni da li na dugovječnost utječu geni roditelja“, kazao je profesor Tomohiro Kono koji je bio i voditelj ove studije.