Stručnjaci tvrde da uspjeh veze i braka određuju brojni parametri. Uz fizičku privlačnost i jednaka uvjerenja, važne su godine i obrazovanje.

Tajna sretnog braka je u jednostavnoj formuli: muškarac mora oženiti ženu pametniju od sebe i bar pet godina mlađu.

Ovi parametri su najveća garancija da će veza potrajati, pogotovo ako niko iza sebe nema već propali brak, tvrdi tim sa univerziteta Bath, a njihove revolucionarne spoznaje objavljene su u časopisu European Journal of Operational Research.

Istraživači su intervjuirali više od 1500 parova u braku ili vezi, a godinu dana kasnije su razgovarali s 1000 njih koji su još ostali u vezi.

Ako je žena bila starija od muškarca pet ili više godina, imali su tri puta veće šanse da se razvedu nego u slučaju da su vršnjaci.

Ako je, pak, muškarac bio stariji pet ili više godina, šanse za bračnu sreću bile su veće, te su rasle ako je žena bila obrazovanija.

Oni koji nemaju propali brak iza sebe imaju još veće šanse za uspjeh. Brakovi u kojima je jedan partner imao gadan razvod su nestabilniji od onih u kojima su oba partera prošla kroz pakao rastave.

Dr. Emmanuel Fragniere i njegove kolege tvrde da partnera odabiremo na osnovi ''ljubavi, fizičke privlačnosti, sličnog ukusa, vjerovanja, stava i jednakih vrijednosti'', no ako se u to uključe faktori poput ''godina, obrazovanja i kulturalnog porijekla'', mogla bi se smanjiti stopa razvoda, smatraju oni.